Μεσσηνία


       ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
       Αφοί Γ.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε.Τ
                           Από το 1950  
 Έδρα: Μουλαβασίλη 34,  242 00, Μεσσήνη
Τυροκομείο: Θέση Παναγίτσα, Μαυρομάτι Μεσσήνης
Τηλ. Παραγγελιών  27220 24087
Τηλ. Τυροκομείου   27220 23139
e-mail: info@tyrokomikimessinis.gr
                                                          


61 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας...Στη συνηθισμένη τους πλέον αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, 61 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στο νομό Μεσσηνίας, νότια της νήσου Βενέτικο στο μεσσηνιακό κόλπο. Τελικά μετά από συνεννόηση των αρμοδίων αρχών μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου εκεί κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός υποδοχής τους.
Όλοι τους είναι Πακιστανικής καταγωγής (και ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά) και μάλιστα εντοπίστηκαν και δύο Ουκρανοί που φέρονται ως οι λαθροδιακινητές. Η φιλοξενία τους γίνεται ήδη στους χώρους του νέου δημαρχείου σε κτήριο όπου και στο παρελθόν είχαν φιλοξενηθεί μετανάστες, αλλά είναι άγνωστο το μέλλον τους και το αν θα παραμείνουν στην πόλη μας.


2+1 ατάκες για την Καλαμάτα στον Ελληνικό κινηματογράφοΕκτός από χιλιοτραγουδισμένη, η ιστορική Καλαμάτα τελικά είναι και… χιλιοειπωμένη στην τέχνη! Το «Kalamata IN» ξεσκονίζει την ελληνική μουσική, τον ελληνικό κινηματογράφο και την ελληνική ιστορία ψάχνοντας αναφορές και σημάδια που άφησε η πόλη μας στο παρελθόν !
Ακούστε λοιπόν στα παρακάτω βιντεάκια      γνωστές και   άγνωστες ατάκες που ειπώθηκαν   για την Καλαμάτα στον Ελληνικό    κινηματογράφο και άφησαν εποχή...


O Σταύρος Θεοδωράκης στην Τηλεόραση BEST


Για τον στόχο του να συμβάλλει στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, από την πρώτη στιγμή που κατέβηκε στον στίβο της πολιτικής μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κανάλι BEST TV και στον δημοσιογράφο Θέμη Κανελλόπουλο .

 Ξεκινώντας τη συνέντευξη κλήθηκε να αποκαλύψει, εάν είχε σκεφτεί από την αρχή ότι θα βρεθεί σήμερα στη θέση του διεκδικητή του νέου φορέα του Κέντρου. «Δεν το είχα σκεφτεί» σημείωσε. «Ο στόχος μου από τότε ήταν να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να αλλάξουμε τη χώρα. Τώρα πια ήρθε η ώρα, και καλούμε τους πολίτες στον νέο φορέα, για να δώσουμε λογική και τόλμη στην πολιτική» συνέχισε.

Στο ερώτημα εάν ο νέος φορέας θα κινηθεί στον χώρο της δεξιάς ή της αριστεράς, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να βρούμε τολμηρές, λογικές λύσεις, δανειζόμενοι απόψεις και από την κεντροαριστερά και από την κεντροδεξιά. «Το «αριστερά» και «δεξιά» δε σημαίνει πάρα πολλά για το μέλλον. Σήμαινε στο παρελθόν, σήμαινε για τους παππούδες μας. Η επιχειρηματικότητα είναι κεντροδεξιά; Η σύγκρουση με τη διαφθορά είναι δεξιά ή αριστερή λύση; Τα προβλήματα χρειάζονται άμεσες, λογικές και τολμηρές λύσεις που βρίσκονται και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, τόνισε την πεποίθησή του ότι για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας χρειαζόμαστε εθνικές επιτροπές διαπραγμάτευσης «με τους καλύτερους και όχι με τους κυβερνητικούς. Για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να υπάρχει Τσίπρας, Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, θα πρέπει να υπάρχει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νέο Κέντρο, το νέο προοδευτικό Κίνημα «με το καλημέρα σας» θα έχει ένα ποσοστό γύρω στο 15% και θα πρωταγωνιστήσει στη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, καθώς οι δεξιές συντηρητικές και οι λαϊκίστικες αριστερές πολιτικές έχουν κουράσει τον κόσμο. Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του για εγγύηση των χρεών των κομμάτων από την προσωπική περιουσία των πολιτικών αρχηγών. «Δεν νοούνται χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι πολιτικοί αρχηγοί. Ούτε είναι δυνατόν με δάνεια να ανοίγουν γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Δεν το έκανα με το Ποτάμι, δε θα το κάνω και τώρα», υποσχέθηκε.
Δείτε στο βιντεάκι παρακάτω τι ακριβώς είπε στο Μεσσηνιακό κανάλι...
ΠΗΓΗ: www.best-tv.gr


"Μακελειό" εναντίον μητροπολίτη Τριφυλίας με αφορμή την επιχείρηση σύλληψης του Στέφανου Χίου !Η εντολή προσωπικής κράτησης του Στέφανου Χίου, που επιχείρησαν να κάνουν εκτελεστή δυο δικαστικοί επιμελητές με τη συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων για υπόθεση που αφορούσε το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο, έφερε τις δυο πλευρές και πάλι αντιμέτωπες. 
Χθες το makeleio.gr του Στέφανου Χίου επιτέθηκε κατά του μητροπολίτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πίσω από τον κ. Χρυσόστομο βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επειδή υπάρχουν πολλές... φωτογραφίες με τους δυο μαζί σε εκδηλώσεις.
 Η επίθεση αυτή ανάγκασε το μητροπολίτη Ολυμπίας και Τριφυλίας να εκδώσει ανακοίνωση, η οποία καταλήγει στο ότι “θα παραμείνουμε απαρέγκλιτα σταθεροί στις θέσεις μας και στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, με μόνο γνώμονα την τήρηση και προάσπιση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας και των κανόνων δικαίου του Ελληνικού Κράτους. Στους τιμητές μας απαντούμε ότι έχουμε δεσμευθεί να δωρίσουμε κάθε χρηματικό ποσό που θα προέλθει από τη δικαστική αυτή διαδικασία στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως μας όπως και στο παρελθόν έχει γίνει”.

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ 
Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρονται τα εξής: 
“Η τήρηση των νόμων και ο σεβασμός στη δικαιοσύνη -αναπόσπαστο τμήμα των οποίων είναι η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων- αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε πολιτισμένη κοινωνία, όπως η ελληνική.
Σήμερα, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι κάποιοι συμπολίτες μας προσβάλλουν τις θεμελιώδεις αυτές αρχές.
Ειδικότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, αρμόδιος δικαστικός επιμελητής μετέβη στην οικία του δημοσιογράφου Στέφανου Χίου, συνοδεία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την κατά νόμο εκτέλεση της υπ’ αριθμόν 97/2007 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης, η οποία κατέστη αμετάκλητη κατόπιν της εκδόσεως της υπ’ αριθμόν 2032/2014 αποφάσεως του Αρείου Πάγου. 
Η απόφαση αυτή καταδίκαζε τον εν λόγω δημοσιογράφο να καταβάλει χρηματικό ποσό προς αποκατάσταση της τιμής του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομου, η οποία επλήγη λόγω άρθρου που είχε δημοσιεύσει ο δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Η Ιερά Μητρόπολη έλαβε την απόφαση να προβεί στην ύστατη αυτή πράξη αναγκαστικής εκτελέσεως, μετά την άτεγκτη και επί τριετίας άρνηση του δημοσιογράφου να έλθει σε οιαδήποτε συνεννόηση σε σχέση με τον τρόπο εκτέλεσης της δικαστικής αποφάσεως.
Η εκτέλεση της αποφάσεως δεν κατέστη δυνατή λόγω απουσίας του δημοσιογράφου από την οικία του.
Ακολούθως, στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδα και ιστοσελίδα ανυπόγραφα κείμενα ακραίας χυδαιότητας. Γίναμε αντικείμενο μίας πρωτοφανούς, αήθους και συκοφαντικής δυσφημίσεως, όπου διαστρεβλώθηκαν πλήρως τα πραγματικά γεγονότα που αφορούσαν την εκτέλεση της εν λόγω δικαστικής αποφάσεως.
Ηδη, με την υπ’ αριθμόν 2017/2009 έγκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης”.
ΤΟ «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» 
Το makeleio.gr  με τον γνωστό του ιδιόρρυθμο τρόπο γραφής αναφέρει μεταξύ άλλων για την υπόθεση: 
“Και πάμε στο ψητό… Οσα διέπραξαν οι… επιμελητές της Θέμιδος, αφορούν μια παλιά υπόθεση, πριν από 10 χρόνια, για την οποία ζητείται από τον… πελάτη τους να εκτελεστεί το 2017, ενώ είχε δικαστεί το 2007 και αφορά αστική υπόθεση! Ναι, καλά διαβάσατε! Μια παλιά δικαστική απόφαση, για δημοσίευμα σε άλλη εφημερίδα και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Espresso». Ο… Αγιος αυτός άνθρωπος, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Σταυρόπουλος), ξύπνησε ξαφνικά το πρωί της Τετάρτης και αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του Στέφανου Χίου…
 Αληθεύει Σεβασμιότατε η στενή σας σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά αλλά και η «λυκοφιλία» εκκλησιαστικών παραγόντων της περιοχής σας (που σας επηρεάζουν πιθανόν), με το Μαξίμου;".

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

31 χρόνια μετά: Η Καλαμάτα θυμάται τα θύματα του σεισμού του 1986
Tριάντα ένα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, όταν η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον – μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.
Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11.00 το πρωί, στο μνημείο των θυμάτων των σεισμών, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη, ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τελεσθεί τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών, ο Δήμαρχος θα εναποθέσει ένα μπουκέτο λουλούδια στη μνήμη τους και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

ΠΗΓΗ: messiniapress.gr


Ο Τατούλης καταγγέλλει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Λάβρος κατά του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών του βουλευτών του ήταν σε δηλώσεις του ο περιφεριάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Σε σκληρή ανακοίνωσή του ανακοίνωση- σε ότι αφορά όσα εξελίσσονται γύρω από την οργάνωση του "Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου"- σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως  επιχειρείται κομματικοποίηση του συνεδρίου και πως «…η Πελοπόννησος ανήκει μόνο στους πολίτες της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πέτρου Τατούλη που-προς τιμήν του- λέει τα πράγματα με το όνομά τους και παραμένει συνεπής πολέμιος της φασιστικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.:
«Τα 13 Αναπτυξιακά Συνέδρια, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση των Περιφερειαρχών της Ελλάδας με τον Πρωθυπουργό της χώρας, στόχο έχουν τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας ανά Περιφέρεια και προϋποθέτουν τη θεσμική συνεργασία μεταξύ φορέων της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.
Με έκπληξη είδαμε την προσπάθεια κομματικοποίησης του επικείμενου συνεδρίου της Πελοποννήσου, το οποίο θα προσδιοριστεί μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, από κομματικά στελέχη, Βουλευτές και μία Αυτοδιοικητική παράταξη του Σύριζα. Δε δίστασαν να οργανώσουν μάλιστα προσυνεδριακές συγκεντρώσεις.
Τους δηλώνουμε ρητά ότι ο Αναπτυξιακός Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι ευθύνη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε καμία περίπτωση δεν θα απεμπολήσουμε την ευθύνη μας προς κανένα κόμμα, είτε βρίσκεται στην Κυβέρνηση, είτε όχι.
Τέτοιες προσπάθειες άλλωστε θυμίζουν τις ιδεοληπτικές πρακτικές ταύτισης κόμματος και κράτους, οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά καθεστώτα και ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να ασκήσει κομματική κηδεμονία στις αναπτυξιακές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παραβλέποντας τις θεσμικές ευθύνες, όπως προβλέπονται από το νόμο. Παραμένουμε συνεπείς τόσο στην ευθύνη μας, όσο και στην πολιτική μας δέσμευση ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου συνδέεται άρρηκτα με την Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ενέργειες αυτές, που σαφώς υπονομεύουν το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, δεν είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και ζητάμε την άμεση παρέμβασή του».


Όλα έτοιμα για το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία

Όλα έτοιμα για την αυριανή ημέρα και  τη νέα εκπαιδευτική περίοδο που ξεκινά φυσικά και στη Μεσσηνία.

Αναμένεται να κυλήσουν όλα ομαλά και χωρίς προβλήματα και τα σχολεία να υποδεχθούν χιλιάδες μαθητές. Σε ότι αφορά τα βιβλία είναι στη θέση τους, ενώ σχετικά με τα κενά εκπαιδευτικών έχει γίνει μία σχετική προετοιμασία ώστε να μην αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Καλή αρχή στα παιδιά και ιδιαίτερα φυσικά στους μικρούς μας φίλους τα "πρωτάκια" !

Δείτε και το παρακάτω βίντεο από το Best tv...
Κατηγορούμενος για απόπειρες βιασμού ο Αιγύπτιος, που μαχαίρωσε τους αστυνομικούς

Ένας Αιγύπτιος, κατηγορούμενος για βιασμό στα Γρεβενά, τραυμάτισε χθες ελαφρά με μαχαίρι δύο αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που τον καταδίωκαν στο κέντρο της Καλαμάτας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ρίξουν δυο πυροβολισμούς στον αέρα πριν τον συλλάβουν συνάδελφοί τους σε πιλοτή πολυκατοικίας, στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Υδρας. 
Ο Αιγύπτιος παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί για την απόπειρα βιασμού στα Γρεβενά, ήρθε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και πριν από λίγες μέρες αποπειράθηκε να βιάσει μια ανήλικη Καλαματιανή. Η Αστυνομία τον αναζητούσε αλλά μέχρι χθες δεν είχε καταφέρει να τον εντοπίσει. 
Λίγο πριν τις 8 χθες το βράδυ, ο Αιγύπτιος άρχισε να παρενοχλεί με το μαχαίρι διαβάτες στην Παραλία της Καλαμάτας. Οι πολίτες ειδοποίησαν την Αστυνομία και κάποια στιγμή άρχισαν να τον κυνηγούν οι ίδιοι, μέσα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Οταν εκείνος βγήκε στην οδό Μακεδονίας, επιχείρησε να τον συλλάβει αστυνομικός της ΔΙΑΣ που έσπευσε στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος μαχαίρωσε τον αστυνομικό πρώτα στο πρόσωπο και μετά στον ώμο. Τότε ο αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο στον αέρα και δεξιά πάνω από το δράστη (όπως προβλέπει ο νόμος για τη νόμιμη άμυνα), με στόχο να τον εκφοβίσει. Δεύτερος αστυνομικός της ΔΙΑΣ επιχείρησε να συλλάβει τον Αιγύπτιο αλλά δέχτηκε κι αυτός επίθεση με το μαχαίρι. Ευτυχώς το μαχαίρι βρήκε τον ασύρματο που είχε στο στήθος ο άνδρας της ΔΙΑΣ και τραυμάτισε μόνο ελαφρά τα δάχτυλά του. 
Λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί εγκλώβισαν τον Αιγύπτιο σε πιλοτή πολυκατοικίας. Μαινόμενοι πολίτες που τον κυνηγούσαν επιχείρησαν να τον λιντσάρουν, και η Αστυνομία με δυσκολία τον απέσπασε από τα χέρια τους. Το πλήθος όμως πρόλαβε να ξυλοφορτώσει άγρια τον Αιγύπτιο πριν τον γλιτώσει από τα χειρότερα η Αστυνομία. 

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.grΙδεες για εναλλακτικες μορφες τουρισμου πηρε ο Δημος Μεσσηνης στο ΝτισελντορφΗ ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Δήμο Μεσσήνης αποτέλεσε το κίνητρο για τη συμμετοχή του -παρουσία του δημάρχου Γιώργου Τσώνη, αλλά και της αντιδημάρχου Γεωργίας Παναγοπούλου- στην έκθεση «TourNatur 2017», που έγινε στο Ντίσελντορφ το τριήμερο 1 με 3 Σεπτεμβρίου.
Ο Δήμος Μεσσήνης, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι είχε επιτυχημένη παρουσία στη συγκεκριμένη έκθεση, αξιοποιώντας «με τον καλύτερο τρόπο την πρόσκληση της Περιφέρειας  Πελοποννήσου για συμμετοχή και στις επόμενες εκθέσεις, προετοιμασμένος, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και επιχειρηματίες του δήμου, έχοντας τη δική του πρόταση».
Ακόμα γίνεται λόγος για την ανάγκη έναρξης προσπάθειας «ώστε η Μεσσήνη, η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην παραμείνει απλά σημείο γνωστό, αλλά να γίνει τόπος επισκεψιμότητας». 
Η παρουσία του Δήμου Μεσσήνης, συνεχίζει η ανακοίνωση, «εντάσσεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό για τη βελτίωση της τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού αθλητικού, περιπατητικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, αγροτουρισμού, οι οποίες θα προσελκύσουν στη Μεσσήνη επισκέπτες οι οποίοι ταξιδεύουν 365 μέρες το χρόνο και μπορούν να συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος».
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ο δήμαρχος Μεσσήνης «με την ολοήμερη παρουσία του στην έκθεση δεν άφησε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, αφού παρακολούθησε παρουσιάσεις δήμων, περιφερειών, κρατών από όλον τον κόσμο, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να πάρει ιδέες και προτάσεις από άλλους εκπροσώπους δήμων, περιφερειών και κρατών».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, ο Γ. Τσώνης συνάντησε εκπροσώπους διαφόρων χωρών, όπως της  Κροατίας και της Σλοβενίας, παράγοντες από τις Αζόρες της Πορτογαλίας και την πόλη Κιρπουχελ της Αυστρίας, κι ακόμα αντιπροσωπεία του Δήμου Ντίσελντορφ, στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι με ελληνική καταγωγή. Επίσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους από τις περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες από τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

"Άρτος-Όινος- Έλαιον"...στο πάρκο σιδηροδρόμων Καλαμάτας


Άνοιξε τις πύλες της, την πέμπτη και έληξε την Κυριακή 3/9/2017  στο δημοτικό πάρκο σιδηροδρόμων Καλαμάτας, η 6η κατά σειρά έκθεση «άρτος-οίνος-έλαιον» με αγροτικά και τοπικά προϊόντα, η οποία για μια ακόμα χρονιά έδωσε την ευκαιρία  σε επιχειρήσεις και εμπόρους που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.
                                                                                                                        Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρασκευή, στις οχτώ το βράδυ, στο χώρο του αναψυκτηρίου του πάρκου. φέτος στην έκθεση συμμετέχουν 35 εκθέτες από όλη την Πελοπόννησο αλλά και από την αττική καθώς και την Κρήτη.

Οι επισκέπτες μπόρεσαν να δουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τρόφιμα, ποτά και φυσικά καλλυντικά αλλά και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. πραγματοποιήθηκαν επίσης εκπαιδευτικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου στο περίπτερο του σχολείου γευσιγνωσίας ελαιολάδου, ενώ και τις 3 ημέρες που διήρκεσε η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας από δράσεις των τμημάτων πεζοπορίας, μπάσκετ, εκδρομών και αγωνιστικής ποδηλασίας και έκθεση φωτογραφίας από τους φίλους της φωτογραφίας και τη φωτογραφική λέσχη.
                                                                                                         
Την ημέρα Κυριακή 3/9, παρουσιάσθηκαν στο κοινό δρώμενα του τρύγου και της οινοποίησης, ώστε οι παλιοί να θυμηθούν και οι νέοι να γνωρίσουν μια καίριας σημασίας διαδικασία του ετήσιου κύκλου της αγροτικής παραγωγής.  

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΞΗΣ ΕΚΘΕΤΕΣ…     
                                                                   
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «ΜΕΣΚ»
Ένωση Μικρασιατών Ν. Μεσσηνίας «ΙΩΝΙΑ»
Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας Δήμου Καλαμάτας «Η Αγία Κυριακή»
Ομάδα γυναικών από Φουρτζοκρέμμυδα
Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης
Εκπολιτιστικός – Σύλλογος Γυναικών Βλαχόπουλου
Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας
Πολιτιστικός Σύλλογος Άριος
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμίου
Σύλλογος Γυναικών Νερόμυλου Δήμου Μεσσήνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέδουσας,
Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαυροματαίων «Η Αρχαία Μεσσήνη»
Μορφωτικός Σύλλογος Αμφιθέας- Κουκουραχίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης
Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας
Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
Αθλητικός Παράδεισος Καλαμάτας
Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών BMW
Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών VSTROM HELLAS CLUB παράρτημα Μεσσηνίας
Σύλλογος Συνταξιούχων Αστυνομικών
Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας
Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας ΕΥΚΛΗΣ
ΚΕΘΕΑ
Φίλοι της φωτογραφίας
Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Σαμαριτών Διασωστών
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας “Η ΥΠΟΜΟΝΗ”
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας
Λαογραφικό Μουσείο Σπύρου Κατσίρα
Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο “Ανέμη & Ροδάνι”
Σχολείο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας
Σύλλογος RADIKALA


 


    


Εργαστήρι γλυπτικής ΚαλαμάταςΧθες  βράδυ έληξε το εργαστήρι γλυπτικής που οργάνωσε στην πόλη μας το καλλιτεχνικό εργαστήρι και ο Δήμος της Καλαμάτας. Τη βραδιά συμπλήρωσε και  μουσικό συγκρότημα που τραγούδησε Ελληνικά τραγούδια.                                                                                                   
Την εκδήλωση,η που έγινε στην παραλία δίπλα στο χώρο που βρίσκεται στο Πανελλήνιο- εκεί που δημιουργούσαν οι γλύπτες, κεραμιστές και άλλοι- παρακολούθησε πολύς κόσμος, όπως και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας , ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή πολιτισμού, ανέδειξε ανάμεσα σε 4 Ελληνικές πόλεις που διακρίνονται στον πολιτισμό και την Καλαμάτα, μετά την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.                           

Το εργαστήρι γλυπτικής που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην παραλία της πόλης μας, φέτος συγκέντρωσε περισσότερο κοινό και η επιτυχία του ήταν αρκετά μεγάλη....

Δείτε φωτογραφίες στην κορυφή, αλλά και παρακάτω...


Μεσσηνία: Εξακολουθεί να είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς !
Υψηλός φαίνεται πως παραμένει ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς,  ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και, μεταξύ αυτών, και στη Μεσσηνία !
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης, καθώς και για τα νησιά Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία.
Το τελευταίο 24ωρο φέρεται πω εκδηλώθηκαν 24 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ωστόσο οι περισσότερες εξ αυτών αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ωστόσο η εποχή και το κλιμα στην Ελλάδα είναι τέτοια που ευνοεί ξέσπασμα πυρκαγιών και μέσα στο Σεπτέμβρη.Η Καλαματα από ψηλα πριν δεκαετιες !


ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εδώ η παλιά Καλαμάτα σε αεροφωτογραφία με λήψη προς βορρά και πάνω από το λιμάνι. Άγνωστο όμως σε εμάς από ποιον και πως τραβήχτηκε.

Μάλλον ωστόσο προέρχεται από τη δεκαετία του 1930 ,καθώς δεν φαίνεται να έχει κατασκευαστεί ακόμη το κτήριο του Λιμενικού Ταμείου. Η Παραλία ίσα που φθάνει αραιοκατοικημένη μέχρι το ύψος της αδιάνοικτης ακόμη οδού Κρήτης. 

Στους μεγάλους άξονες τα σπίτια περιορισμένα στη ζώνη γύρω από αυτούς. Μια τεράστια "τρύπα" καλλιεργημένου εδάφους χωρίζει πόλη και Παραλία, στο κέντρο οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων, αριστερά τα συγκροτήματα των δύο μύλων. Ομολογουμένως ένα από τα σπάνια ντοκουμέντα για την πόλη μας...


ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr


Ξεχωριστή η 5η “Λευκή Νύχτα” στην ΚαλαμάταΗ πόλη φόρεσε τα γιορτινά της - Σούπερ προσφορές και χιλιάδες κόσμου (video-pics)


Για 5η χρονιά η “Λευκή Νύχτα” που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα ήταν σημείο αναφοράς.Η εκδήλωση αυτή που έχει καθιερωθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έδωσε σε μια ξεχωριστή βραδιά παλμό γιορτής σε διάφορα σημεία της.
Μια βραδιά αφιερωμένη τόσο στους εμπόρους όσο και στους καταναλωτές, μια εκδήλωση που αγκαλιάστηκε και φέτος και που τα καταστήματα με την εκτεταμένη λειτουργία τους προσέφεραν μια όμορφη νότα και φυσικά πολλές δυνατότητες επιλογών με σούπερ προσφορές.
Το σημαντικό και οι πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που η δημοτική αρχή αλλά και οι επαγγελματίες έχουν συνδράμει για να γίνουν και που έλαβαν μέρος σε κάθε γωνιά της. Χιλιάδες και φέτος όσοι βγήκαν και πλημμύρισαν τους δρόμους της Καλαμάτας και συνδύασαν διασκέδαση και αγορές αλλά και τη βόλτα τους στην γιορτινή ατμόσφαιρα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο στο:  


Ο κοσμος στους δρομους της Καλαματας σημερα για τη Λευκη Νυχτα (βίντεο)


Χιλιάδες κόσμος αναμένεται να πλημμυρίσει απόψε την Καλαμάτα, στην 5η Λευκή Νύχτα, για να διασκεδάσει μέχρι το πρωί της Κυριακής και να ψωνίσει από τα καταστήματα σε τιμές που θα έχουν... καταρρεύσει.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος και οι καταστηματάρχες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις σε αρκετά σημεία της κεντρικής πλατείας, των εμπορικών δρόμων και του Ιστορικού Κέντρου, καθώς και στην Παραλία. Οι εκδηλώσεις της Λευκής Νύχτας θα ξεκινήσουν στις 8 μ.μ., με μουσική περιοδεία της Φιλαρμονικής. 
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εγγυήθηκε ότι θα “είναι η καλύτερη Λευκή Νύχτα της Ελλάδας” και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη υποσχέθηκε τιμές που θα καταρρίψουν κάθε προηγούμενο”.
Για τη διοργάνωση της φετινής Λευκής Νύχτας, ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάζεται -όπως κάθε χρόνο- με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, την Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, και έχει την υποστήριξη του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, των ταξί και κρατικών υπηρεσιών.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος Καλαμάτας και η επιχείρηση “Φάρις” έχουν προγραμματίσει μουσικές παραστάσεις - ενώ πολλοί ιδιώτες ανά περιοχές (από το Ιστορικό Κέντρο έως την Παραλία) θα διοργανώσουν μουσικές εκδηλώσεις, χορευτικά δρώμενα, εικαστικές δράσεις, κεράσματα, εκθέσεις παραδοσιακών τοπικών προϊόντων και πολλές άλλες εκπλήξεις στις οδούς και στους πεζοδρόμους όπου δραστηριοποιούνται.

Οι εκδηλώσεις του δήμου είναι: 

Εναρξη βραδιάς στις 8, με μουσική περιοδεία της Φιλαρμονικής.

Στην κεντρική πλατεία (μπροστά από την Εθνική τράπεζα): 20:30, ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή. 20:30, 3η μεγάλη πρόβα για το ρεκόρ Γκίνες στο καλαματιανό.

Στην κεντρική πλατεία (έναντι Πνευματικού Κέντρου): 22:00, συναυλία με τους Jukebox.

Στην πλατεία 23ης Μαρτίου: 20:30, ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή.

Στην πλατεία Οθωνος: 21:30, μουσική θεατρική παράσταση από την ομάδα Re-Act. 22:30, παραδοσιακό χορευτικό γλέντι με τοπικούς συλλόγους.

Στα αναπλασμένα “Ουζάκια" (Αριστομένους, έναντι Δικαστηρίων): 20:30, ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή. 

Στην κεντρική προκυμαία: 20:30, μουσική Dj.

 ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ

Για την εξυπηρέτηση όσων θα έρθουν στην πόλη, και επειδή στο κέντρο της Καλαμάτας θα επιτρέπεται μετά τις 8 το βράδυ η πρόσβαση μόνο σε πεζούς, πέραν των πάρκινγκ στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, θα λειτουργήσουν επίσης μεγάλα πάρκινγκ στο Metro, στο Lidl Ν. Εισόδου και στο Βιοτεχνικό Πάρκο. 

Η μεταφορά των επισκεπτών στο κέντρο της Καλαμάτας θα γίνεται δωρεάν με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, με δρομολόγια ανά μισή ώρα.

Το πρώτο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί με αφετηρία το Βιοτεχνικό Πάρκο στις 8.30 μ.μ. και το λεωφορείο θα κατευθυνθεί στο κέντρο μέσω της Νέας Εισόδου και της οδού Αρτέμιδος. Κύριος σταθμός αποβίβασης θα είναι η στάση έναντι του Δημαρχείου, αν και οι επιβάτες προς και από το κέντρο θα εξυπηρετούνται για επιβίβαση και αποβίβαση σε διάφορα σημεία.

Το τελευταίο δρομολόγιο από το κέντρο προς τα 3 περιφερειακά πάρκινγκ θα πραγματοποιηθεί από τη στάση έναντι του Δημαρχείου, στην οδό Αρτέμιδος, στις 3 το πρωί της Κυριακής.

 ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Για την ασφάλεια και την υγεία όσων θα βρεθούν στην Καλαμάτα απόψε, λαμβάνεται πρόνοια σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. 
Το Πνευματικό Κέντρο θα είναι ανοικτό όλη τη νύχτα και θα εγκατασταθεί εκεί Σταθμός Πρώτων Βοηθειών. Επιπλέον, ομάδες Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού και μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία, για να βοηθήσουν όπου παρουσιαστεί ανάγκη.
Τουαλέτες θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στο Πνευματικό Κέντρο, ενώ διαθέσιμα θα είναι και τα WC της πλατείας Μαυρομιχάλη, καθώς και οι χημικές τουαλέτες στους χώρους στάθμευσης στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα.
 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Για να διευκολυνθεί η προσέλευση του κόσμου στις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 8 το βράδυ έως και τις 5 το πρωί της Κυριακής.
Συγκεκριμένα: 
α) Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση στις οδούς: Κροντήρη. Αριστομένους από Κροντήρη έως Βασ. Κωνσταντίνου. Βασ. Γεωργίου από Φαρών έως Αριστομένους. Φραντζή από Αριστομένους έως Σιδ. Σταθμού. Ανδρέα Σκιά από Βασ. Γεωργίου έως Βαλαωρίτου. Αναγνωσταρά. 23ης Μαρτίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου). Υπαπαντής από Μητρ. Μελετίου έως Σταδίου. Νέδοντος από 23ης Μαρτίου έως Κροντήρη. Κολοκοτρώνη από Νέδοντος έως Αναγνωσταρά.
β) Απαγορεύεται η κυκλοφορία στις οδούς: Ανδρέα Σκιά από Βασ. Σοφίας έως Βασ. Ολγας. Σταδίου από τη Φαρών έως τη Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου). Ασκληπιού από Βασ. Ολγας έως Βασ. Γεωργίου. Βασ. Σοφίας από Αριστοδήμου έως Αριστομένους. Αριστοδήμου από Π. Καίσαρη έως Βασ. Γεωργίου. Αριστοδήμου από Βασ. Ολγας έως Βασ. Γεωργίου. Ξενοφώντος από Ψαρών έως Αριστομένους. Στις οδούς που περικλείονται στην περιοχή μεταξύ Αριστομένους, 23ης Μαρτίου, Αναγνωσταρά και Βασ. Γεωργίου. Στις κάθετες οδούς μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά που έχουν κατεύθυνση προς Αναγνωσταρά.
 γ) Αλλάζουν οι διαδρομές των γραμμών του αστικού λεωφορείου: Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς Παραλία, θα διέρχεται μέσω των οδών Αρτέμιδος - Νέδοντος - Σόλωνος. Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς πλατεία, θα διέρχεται μέσω των οδών Φαρών - Πλάτωνος - Μακεδονίας - Νέδοντος - Αρτέμιδος. Η γραμμή 2 από Ασυλο προς Αγία Τριάδα θα διέρχεται μέσω των οδών Μητρ. Μελετίου - Φαρών - Πλάτωνος - Μακεδονίας - Νέδοντος - Αρτέμιδος. Η γραμμή 2 από Αγία Τριάδα προς Ασυλο θα διέρχεται μέσω των οδών Κλαδά - Αρτέμιδος - Νέδοντος - Σόλωνος - Βασ. Κωνσταντίνου - Φαρών - Βασ. Ολγας - Ακρίτα - Παλαιολόγου - Μαυρομιχάλη.


"Η Μασσαλια του νοτου" Τα διεθνή μεσα εχουν ξετρελαθει με την Καλαματα !Με το ταξίδι για εκεί να διαρκεί μόλις 2,5 ώρες, η Καλαμάτα, και γενικότερα η Μεσσηνία, μπαίνει δυναμικά στην ταξιδιωτική μας ατζέντα, προσκαλώντας μας να γνωρίσουμε από κοντά τα κρυμμένα χαρτιά της.

ΠΗΓΗ: http://www.kalamatatimes.gr/kalamata/topika-nea/item/21614-i-massalia-tou-notou-ta-diethni-mesa-exoun-trelathei-me-tin-kalamata.html

Η πρόσβαση στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (239 χλμ. τη χωρίζουν από την Αθήνα) πλέον γίνεται μέσα σε 2,5 ώρες, το πολύ. Αυτό το πλεονεκτικό ατού, σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Πελοποννήσου, είναι σίγουρο ότι θα την αναδείξει στον επόμενο (ήδη η Μεσσηνία γενικότερα ακούγεται εδώ και τρία περίπου χρόνια με το opening του Costa Navarino) must προορισμό για το καλοκαίρι, και όχι μόνο. 

Συνδυάζοντας μοναδικά και σε πολύ κοντινές αποστάσεις, τη θάλασσα με το βουνό, την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή, τη διασκέδαση με το καλό φαγητό, διαθέτει όλο το πακέτο, ικανοποιώντας γούστα και προτιμήσεις όλων όσοι την επισκέπτονται, δίχως να αφήνει κάποιον παραπονεμένο. Χτισμένη στις παρυφές του Ταϋγέτου και μέσα στην αγκαλιά του μεσσηνιακού κόλπου, δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας εντυπωσιάζει συνεχώς με την ανοδική πορεία που σημειώνει σε όλους τους τομείς.

Οι περισσότεροι ξεκινούν τη γνωριμία τους με τη «Μασσαλία του νότου» από την παραλιακή Ναυαρίνου. Εμείς, ωστόσο, δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη. Δίνουμε ραντεβού, λοιπόν, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, έξω από τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Χτισμένη τον 12ο αι. από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο (αναστηλώθηκε το 1986 μετά από καταστροφές που υπέστη από δυνατούς σεισμούς), είναι ο τόπος όπου ευλογήθηκε η ελληνική σημαία κατά την Επανάσταση ενάντια στους Τούρκους, αλλά και η εκκλησία όπου τελέστηκε η πρώτη δοξολογία σε ελεύθερο, πλέον, έδαφος μετά από 400 χρόνια τούρκικης σκλαβιάς.

Μάλιστα, η πλατεία ακριβώς απέναντι ονομάζεται «23ης Μαρτίου» από την ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης από τον τούρκικο ζυγό. Πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι το καλοκαίρι η ζωή και η κινητικότητα εδώ είναι πολύ… χαλαρή!


Το χειμώνα, όμως, σφύζει από κόσμο και δραστηριότητα όλη μέρα και όλη νύχτα. Από εδώ, λοιπόν (η περιοχή είναι γνωστή και ως «Παπλωματάδικα»), ξεκινάει ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα γραφικά σοκάκια (με τα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτήρια, ανάμεσά τους το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο) που μας οδηγούν στη μονή Καλογραιών, το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος και το Κάστρο. Χτισμένο από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο, στέκει ακοίμητος φρουρός της Καλαμάτας, επιβλέποντάς την από ψηλά από το 1208. Η πανοραμική θέα της πόλης που απολαμβάνουμε από εδώ δεν μας αφήνει περιθώρια από το να κατηφορίσουμε και να «χαθούμε» στα σωθικά της σύγχρονης πόλης.

Σε ρυθμούς σύγχρονης πόλης μπαίνουμε ήδη από τη βόλτα μας στην Αριστομένους, που είναι στην ουσία συνδετικός κρίκος του ιστορικού κέντρου με τη νέα πόλη της Καλαμάτας.
Ο τεράστιος πεζόδρομος με τα εμπορικά καταστήματα, το επιβλητικό κτήριο του δημαρχείου και το all time classic ξενοδοχείο Rex μας οδηγούν στην ανανεωμένη και επίσης γιγάντια πλατεία του Βασ. Γεωργίου. Γεμάτη από all day & night spots, αποτελεί ιδανικό σημείο για coffee ή lunch break κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώστε ότι το βράδυ εδώ η ζωή πέφτει (μόνο το καλοκαίρι), καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λίγο πιο κάτω, ο κάθετος σε αυτή πεζόδρομος της Ιατροπούλου, εδώ και τρία χρόνια περίπου επίσης αποτελεί σημείο συνάντησης για τη νεολαία της πόλης. Γεμάτος με μοντέρνα ποδήλατα (σε σχέδια που ακολουθούν πάντα την τελευταία λέξη της ποδηλατικής μόδας) και προσεγμένα cafes, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια, κάθε χρόνο ανανεώνεται συνεχώς αποκτώντας όλο και περισσότερα «μέλη» στην ομάδα του.

Προχωρώντας με δυτική κατεύθυνση, συναντάμε το φημισμένο Πάρκο Ο.Σ.Ε., το μοναδικό σιδηροδρομικό πάρκο σε όλη την Ελλάδα. Η επίσημη ονομασία του είναι «Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας» και απλώνεται σε μια έκταση 54 στρεμ., όπου συναντάμε το υπαίθριο μουσείο με 7 ατμομηχανές, μια ντιζελάμαξα, ένα χειροκίνητο γερανό του 1890, τρία επιβατηγά βαγόνια Α θέσης, πέντε Α-ΑΒ θέσης, 8 φορτάμαξες διαφόρων τύπων κ.ά. Γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, την ώρα που το καταπράσινο περιβάλλον ολόγυρα γεμίζει το μάτι με όμορφες εικόνες.

Ανεβαίνουμε σε ένα ποδήλατο και γνωρίζουμε κάθε πτυχή της παραλιακής της Καλαμάτας από το δυτικό μέχρι το ανατολικό τμήμα της.Διανύοντας μια απόσταση περίπου 3,5 χλμ., τα έχουμε δει όλα. Ξεκινάμε από τη μαρίνα με τα πολυτελή ιστιοπλοϊκά και τα απαστράπτοντα yachts.
Η περιοχή μάλιστα διαθέτει εκλεπτυσμένες επιλογές σε φαγητό, που ικανοποιούν γευστικά, και με το παραπάνω, τις προσδοκίες μας.

Με ανατολική κατεύθυνση, περνάμε από την Πλατεία Τελωνείου με το κτηριακό σύμπλεγμα Τελωνείο-Λιμεναρχείο, σε εκλεκτικιστικό τύπο και σχήμα «Π», με νεοκλασικά στοιχεία στους ορόφους. Όσο κάνουμε πετάλι και προχωράμε, προσεγγίζουμε το πιο lifestyle κομμάτι της Ναυαρίνου -έτσι ονομάζεται η παραλιακή λεωφόρος της πόλης, με τα τεράστια πεζοδρόμια και τον ποδηλατόδρομο καθ’ όλο το μήκος της.

Γεμάτη με μεζεδοπωλεία, cafes, μπαράκια και beach bars, συγκεντρώνει όλη τη ζωή και τον κόσμο που επισκέπτεται την πόλη κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, ούτε και από εδώ λείπουν τα φημισμένα νεοκλασικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας (κάποια από αυτά μάλιστα έχουν μετατραπεί σε μοντέρνα cafes), απομεινάρια μιας άλλης εποχής, τότε που κατά τον 20ό αι. το λιμάνι της Καλαμάτας ήταν έβριθε από εμπόρους.

Λοιπόν, το εντυπωσιακό με την Καλαμάτα είναι το εξής: μέσα στο κέντρο της πόλης μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στην παραλία, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα πεντακάθαρα νερά, παρέα με τους αμετανόητους θαμώνες των beach bars που εντοπίζονται εδώ και μάλιστα με ξαπλώστρες και ομπρέλες εντελώς δωρεάν (αυτό ισχύει για όλα τα beach bars της πόλης!). Το βράδυ θα επιστρέφεις στα ίδια μέρη, με τους ίδιους «συνήθεις υπόπτους», για να συνεχίσεις από εκεί που άφησες την ημερήσια διασκέδασή σου !

Αν θέλεις, ωστόσο, να έχεις στα πόδια σου την πανοραμική άποψη της πόλης, τότε θα κατευθυνθείς προς τη Βέργα (10′ με το αυτοκίνητο, 8 χλμ. περίπου από το κέντρο της πόλης, με κατεύθυνση προς Καρδαμύλη) και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Βέργα, όπου προσεγμένα και μεγάλων επενδύσεων μαγαζιά κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεν ξανάγινε: συνελήφθη παπάς σε χωριό γιατί σκότωσε το σκύλο του (σκληρό βίντεο) !

Να σκοτώνει το σκύλο του πυροβολώντας τον με μια καραμπίνα είδαν γείτονες έναν ιερωμένο το απόγευμα της Πέμπτης στην Αίπεια Μεσσηνίας.
Δίπλα ακριβώς στο σπίτι τους, ο παπάς έδεσε το ζώο από ένα δέντρο και το σκότωσε γιατί -ο ίδιος ισχυρίζεται- δεν ήθελε να υποφέρει έναν μαρτυρικό θάνατο από καλαζάρ. Ο μάρτυρας που είδε όλα όσα έγιναν τράβηξε μάλιστα και βίντεο με το φρικιαστικό θέαμα, το οποίο μας ενημέρωσε ότι το παρέδωσε στην Αστυνομία. Αυτός άλλωστε ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τηλεφώνησε και το κατήγγειλε, και έτσι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας συνέλαβαν γύρω στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης τον 74χρονο ιερέα.
Όσο για το λόγο που το έκανε, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερωμένος φέρεται να δικαιολόγησε την πράξη του στους αστυνομικούς λέγοντας ότι ο σκύλος του είχε προσβληθεί από καλαζάρ και ήθελε να τον απαλλάξει από έναν επώδυνο θάνατο.
Χθες, κι αφού κρατήθηκε τη νύχτα στο τμήμα, ο 74χρονος οδηγήθηκε στην εισαγγελέα που άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για θανάτωση ζώου συντροφιάς δια πυροβολισμού, καθώς και για οπλοχρησία. Στη συνέχεια, η εισαγγελέας τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, απ' όπου πήρε προθεσμία για να δικαστεί τη Δευτέρα και με απόφαση του δικαστηρίου αφέθηκε ελεύθερος. 
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα από το νόμο και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ - 15.000 ευρώ.
Δείτε παρακάτω το πολύ σκληρό επίμαχο βίντεο που τράβηξε ο μάρτυρας...


Ο «Αθηρ Ντουμπαι» νικητης στις ιπποδρομιες στο Πλατυ (βίντεο)Ο ίππος «Αθήρ Ντουμπάι», ιδιοκτησίας Γαρυφαλλιάς Ταχταμπά, ήταν  ο μεγάλος νικητής στις παραδοσιακές ιπποδρομίες που διεξήχθησαν ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, στο Πλατύ με μεγάλη επιτυχία.

Με αναβάτη το Μιχάλη Ταχταμπά κέρδισε στην τελική κούρσα κόντρα στα άλλα δύο άλογα που είχαν πρωτεύσει στις τρεις πρώτες ιπποδρομίες με τα καθαρόαιμα. Στις άλλες δύο προκριματικές κούρσες είχαν νικήσει οι ίπποι “Πόμερολ”, ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Λίβα - Γιώργου Χαραλαμπόπουλου και “Τοπ Κόουτ”, ιδιοκτησίας Γαρυφαλλιάς Ταχταμπά.


Αξιοσημείωτο γεγονός και η ατυχία του  αναβάτη του ίππου “Πόμερολ” στον τελικό, ο οποίο χτύπησε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, χωρίς όμως να πάθει κάτι σοβαρό. Δείτε το παρακάτω βίντεο από τις φετινές  ιπποδρομίες στο Πλατύ...
Ερημοποιηση περιοχων και στη Μεσσηνία: Γερναμε και λιγοστευουμε !Γερνάμε και γινόμαστε λιγότεροι: Τη διαπίστωση αυτή που εμπειρικά έχουμε κάνει  εδώ και χρόνια στη Μεσσηνία, έρχεται να επιβεβαιώσει μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία εκτιμά ότι το 2030 ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα είναι λιγότερος κατά 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Η μείωση του πληθυσμού προφανώς θα είναι μεγαλύτερη σε περιοχές όπως η δική μας, όπου υπάρχει ιδιαίτερα  γηρασμένος πληθυσμός στα χωριά. Η μελέτη από μόνη της αποτελεί καμπανάκι, γιατί το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την παραγωγή και την οικονομία της χώρας.
Σε αγροτικές περιοχές ειδικότερα η δημογραφική συρρίκνωση θα έχει τεράστιες συνέπειες και εκφράζονται φόβοι ότι ολόκληρες περιοχές θα οδηγηθούν σε ερημοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλές πλευρές το τελευταίο διάστημα κατατίθενται προτάσεις για στοχευμένες εγκαταστάσεις μεταναστών σε αγροτικές περιοχές, προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή και να στηριχθεί η οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα.
Η μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη, η οποία αναλύει γενικότερα το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης, προβλέπει τη συνεχώς φθίνουσα πορεία που θα ακολουθήσει ο πληθυσμός της Ελλάδας έως τα μέσα του αιώνα μας, εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων στη χώρα. 
Η μελέτη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γηρασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνο η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.
Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.
 Χάσμα Βορρά - Νότου
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη είναι δημογραφικά διαιρεμένη. Στο Βορρά, στη Δύση και στο κέντρο της ηπείρου υπάρχουν σχετικά υψηλοί δείκτες γονιμότητας και μετανάστευσης που διασφαλίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμού στο προβλεπτό μέλλον. Αντίθετα, η Νότια και η Ανατολική Ευρώπη καταγράφουν επιταχυνόμενη γήρανση και απώλειες πληθυσμού.
Η Ευρώπη είναι στην κυριολεξία μια «γηραιά» ήπειρος, έχοντας πληθυσμό κατά μέσο όρο πιο γερασμένο από τις άλλες ηπείρους. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 32 συνταξιούχοι για κάθε 100 εργαζόμενους 20 έως 64 ετών, δηλαδή περίπου τρεις εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ένα συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία προβλέπεται να πέσει όμως σε δύο εργαζόμενους ανά συνταξιούχο έως τα μέσα του 21ου αιώνα.
Η μελέτη εκτιμά ότι έως το 2050 η υψηλότερη μέση ηλικία του πληθυσμού, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπάρχει στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, δύο χώρες που επίσης θα γνωρίσουν και συρρίκνωση του πληθυσμού τους, εκτός από τη γήρανση. Οπως επισημαίνεται, η μόνιμη εγκατάσταση και η επιτυχής ενσωμάτωση περισσότερων μεταναστών μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο σε αυτές τις δύο αρνητικές τάσεις. Οι ερευνητές προτείνουν ακόμη μέτρα στήριξης των γεννήσεων και των εργαζομένων μητέρων, καθώς επίσης κρατικές πολιτικές γενικότερα που να διευκολύνουν τους γονείς να συνδυάζουν τη δουλειά με την οικογένεια. Τονίζεται ότι ουσιαστικά σήμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι γυναίκες αποκτούν λιγότερα παιδιά από όσα απαιτούνται για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός τους χωρίς τη βοήθεια των μεταναστών. Για να συμβεί μια τέτοια σταθεροποίηση, χρειάζεται ένας δείκτης γονιμότητας περίπου 2,3 παιδιών ανά γυναίκα, αλλά σήμερα ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών είναι μόνο 1,58 παιδιά ανά γυναίκα.
Αν οι Ευρωπαίες συνεχίσουν να γεννούν κατά μέσο όρο περίπου 1,5 παιδιά σε βάθος χρόνου, τότε ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωνόταν στο μισό μέσα στα επόμενα 65 χρόνια, εφόσον όμως υπήρχε μηδενική μετανάστευση και αμετάβλητο προσδόκιμο ζωής. Επειδή όμως καμία από αυτές τις δύο τελευταίες υποθέσεις δεν είναι ρεαλιστική, οι Γερμανοί δημογράφοι θεωρούν ότι, για να σταθεροποιηθεί ο ευρωπαϊκός πληθυσμός, αρκεί ένας μέσος δείκτης γονιμότητας 1,6 έως 1,8 παιδιών ανά γυναίκα, κάτι που δεν απέχει πολύ από τον τωρινό δείκτη (1,58).
Στην κορυφή της ευρωπαϊκής γονιμότητας σήμερα βρίσκεται η Γαλλία, με δείκτη γέννησης σχεδόν δύο παιδιών (1,96) ανά γυναίκα. Η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία έχουν επίσης σχετικά υψηλό δείκτη γονιμότητας. Αντίθετα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική στο Νότο, καθώς Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έχουν το χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας, γύρω στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα. Η διαίρεση αυτή της Ευρώπης δεν έχει αλλάξει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.
 Και λιγότεροι και πιο γέροι
Η μελέτη επισημαίνει ότι ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος συνδυάζει την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την πληθυσμιακή γήρανση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ολοένα περισσότεροι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας για να βγουν στη σύνταξη, από ό,τι νέοι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενοι.
Στις χώρες με χαμηλό δείκτη γονιμότητας όπως η Ελλάδα, αυτή η διαδικασία και το άνοιγμα της «ψαλίδας» εργαζομένων-συνταξιούχων συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι σε βορειότερες χώρες. Γι' αυτό, κατά τη μελέτη, οι νότιες χώρες στο μέλλον θα έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες να χρηματοδοτήσουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα και να διατηρήσουν το τωρινό επίπεδο των κοινωνικών παροχών τους. Η μελέτη εκτιμά ότι -με εξαίρεση το Λουξεμβούργο- σε όλες τις άλλες χώρες οι συντάξεις θα υποστούν μείωση στο μέλλον σε σχέση με τους μισθούς. Αυτό θα έχει συνέπεια να αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας για τους ηλικιωμένους.
Οι Γερμανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι βόρειες σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν οι πρώτες όπου πριν μερικές δεκαετίες ο δείκτης γονιμότητας στην Ευρώπη έπεσε κάτω από τα δύο παιδιά ανά γυναίκα. Σήμερα όμως είναι οι ίδιες χώρες που έχουν αναστρέψει την τάση γεννήσεων λιγότερων παιδιών και έχουν πλέον ικανοποιητικά επίπεδα γονιμότητας -πρόκειται για μία «επιστροφή στα παλιά» που δεν έχουν (ακόμη τουλάχιστον) καταφέρει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών παραγόντων συνδυάζονται και ωθούν τα ζευγάρια ιδίως του Νότου να μην κάνουν τόσα παιδιά όσο στο παρελθόν: μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα, επιθυμία προσωπικής ελευθερίας, επιδίωξη επαγγελματικής καριέρας, υψηλά ποσοστά διαζυγίων, σχετική απομυθοποίηση του γάμου και της οικογένειας κ.ά.
Η Ιταλία είναι η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες έχουν τη μεγαλύτερη μέση ηλικία, όταν κάνουν το πρώτο παιδί τους: σχεδόν στα 31 τους. Σε χώρες όπως η Ισπανία ελάχιστα νεαρά ζευγάρια έχουν την οικονομική δυνατότητα να στήσουν το δικό τους νοικοκυριό και να κάνουν παιδί πριν την ηλικία των 30 ετών. Και όσο καθυστερεί η δημιουργία οικογένειας, τόσο μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει μια γυναίκα και κατά συνέπεια ο πληθυσμός μιας χώρας.
 Η συνεισφορά των μεταναστών
Η μελέτη αναφέρει ότι μέχρι στιγμής σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία οι μετανάστες δεν έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό, έχοντας συμβάλει το πολύ κατά 0,1% στους εθνικούς δείκτες γονιμότητας. Ομως, αν ο αριθμός τους αυξηθεί στο μέλλον και με δεδομένο ότι γεννάνε συνήθως περισσότερα παιδιά, η συμβολή τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια τόσο στην αύξηση του πληθυσμού όσο και στη συγκράτηση της γήρανσης.
Με βάση τις αναλύσεις της Eurostat, εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των χωρών της Ευρώπης θα χρειαστούν τη συνεισφορά των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει δημογραφική σταθερότητα στην Ευρώπη έως το 2050.
Μια άλλη διαίρεση υπάρχει μεταξύ Δύσης - Ανατολής, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής. Περισσότερο από όλους στην Ευρώπη ζουν οι άνθρωποι στη βόρεια Ιταλία, στη βόρεια Ισπανία, στις παράκτιες περιοχές της Γαλλίας, καθώς και σε τμήματα της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Τις πιο σύντομες ζωές έχουν οι άνθρωποι στην ανατολική και πρώην σοσιαλιστική Ευρώπη, με χειρότερες τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα το μέσο προσδόκιμο ζωής ανεξαρτήτως φύλου είναι τα 81,1 έτη, ενώ στην Κύπρο τα 81,8 έτη.
 Η Κύπρος
Οσον αφορά ειδικότερα την Κύπρο, η μελέτη εκτιμά ότι ο πληθυσμός της, από περίπου 0,85 εκατομμύρια το 2016 (αυξημένος κατά 14% έναντι του 2006), εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στα 0,9 εκατομμύρια το 2030 και σχεδόν στο ένα εκατομμύριο το 2050, κυρίως χάρη στη μετανάστευση, καθώς και στο ότι κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται από ό,τι πεθαίνουν (ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει πια το αντίθετο).
Από την άλλη, ο δείκτης γονιμότητας στην Κύπρο (1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2015) είναι εξίσου χαμηλός με αυτόν της Ελλάδας, με συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στην Κύπρο ο αριθμός των θανάτων πιθανώς να ξεπερνά πλέον τον αριθμό των γεννήσεων.
Το Ινστιτούτο του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη είναι μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που δημιουργήθηκε το 2000.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr


Ιπποδρομίες στο Πλατύ Μεσσηνίας


ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΙΜΙΚΕΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ιπποδρομίες θα διεξαχθούν και φέτος στο Πλατύ ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, όπως γνωστοποίησε ο Δήμος Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, στις ιπποδρομίες αυτές -που διοργανώνει ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου και θα ξεκινήσουν στις 6.15 το απόγευμα- θα τρέξουν 12 καθαρόαιμα άλογα, από την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της Μεσσηνίας, όπως επίσης από τη Λακωνία και το Μεσολόγγι.
Μετά τους αγώνες, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσει μουσική βραδιά, που τη διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατύ από κοινού με τον ποδοσφαιρικό αθλητικό σύλλογο Ατρόμητος Πλατύ.
Εξ άλλου την παραμονή της γιορτής, δηλαδή μεθαύριο Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, θα γίνει περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους δρόμους του χωριού, ενώ αύριο Κυριακή 13 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί η διαδραστική παράσταση “Ενα μπαούλο θέατρο”.
ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.grΗ παράσταση:"ένα εξωχικό παρακαλώ" αύριο στην Καλαμάτα !


Η ερωτική κωμωδία  "Ενα εξοχικό παρακαλώ" έρχεται στην πόλη της Καλαμάτας και θα ανέβει στο Κάστρο αύριο Παρασκευή στις 9.15 μ.μ.
Παίζουν οι δημοφιλείς ηθοποιοί: Μαριάννα ΤουμασάτουΜάριος ΑθανασίουΚώστας ΑποστολάκηςΣοφία ΜανωλάκουΑρης ΤσάπηςΚωνσταντίνα ΚομμάταΣπύρος Πούλης.
Επτά χαρακτήρες βρίσκονται ένα Σαββατοκύριακο στο ίδιο εξοχικό και διεκδικούν τον έρωτα, την ευτυχία, μια βαλίτσα με 400.000 και ένα σπίτι ! Ποιος θα πάρει αυτό που θέλει, ποιος θα πάρει αυτό που του αξίζει και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Ποιος έκανε τη ληστεία; Ποιος θα φύγει με τα λεφτά, ποιος με το σπίτι και ποιος με τον αληθινό έρωτα;
Μια ερωτική κωμωδία που έσπασε τα ταμεία στην Αθήνα, έρχεται αύριο στην Καλαμάτα και εμείς φυσικά σας προτείνουμε να την παρακολουθήσετε !

Σε Παυλόπουλο-Σκουρλέτη ο Νίκας - Τι ζήτησε...


ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΑ-ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
 Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας μετέβη στην Αθήνα την Παρασκευή 4 Αυγούστου  και συναντήθηκε στις 10.30 με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη. Ο Π. Νίκας του παρέδωσε έγγραφο αίτημα, την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σχετικό υποστηρικτικό πόνημα, για τη συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις της Κατοχικής περιόδου 1941-1944.
Συμφωνήθηκε να προωθηθεί από πλευράς Υπουργείου ταχύτατα το αίτημα για κατάταξη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Επιπλέον, με τον Υπουργό συζητήθηκαν και άλλα θέματα ενδιαφέροντος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις 13.30, ο Δήμαρχος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Ο Δήμαρχος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το προαναφερθέν αίτημα του Δήμου Καλαμάτας και την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τη σχετική τεκμηρίωση.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας έχει ως εξής:   «Η Καλαμάτα, κατά την περίοδο 1941-1944, πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος λόγω εκτελέσεων από τις Γερμανικές και Ιταλικές δυνάμεις Κατοχής. Πολίτες της συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν ως όμηροι ή ως κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εντός και εκτός Ελλάδος, πολλοί εκ των οποίων απεβίωσαν σε καθεστώς πικρής δουλείας, ενώ η πόλη υπέστη μεγάλες ζημίες λόγω καταστροφών κτηρίων, αρπαγής αγαθών και άλλων βαρβάρων πράξεων, στις οποίες προέβησαν οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις.
Τούτων δοθέντων και σε εφαρμογή της 254/2017 Αποφάσεως του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί τη συμπερίληψη της πόλεως της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις περιόδου 1941-1944, επικαλούμενος το άρθ. 18 παρ. 5 Νόμου 2503/1997.
Τα δεινά που επεσώρευσαν στην Καλαμάτα οι Ιταλικές και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, σύμφωνα κυρίως με τα στοιχεία που ευγενώς παρέσχε στο Δήμο μας ο Καλαματιανός ιστοριοδίφης και συγγραφέας σχετικού πολύτομου έργου («ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση») Νίκος Ι. Ζερβής, αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές, αποδεικνύουν - πέραν πάσης αμφιβολίας - ότι υπήρξε βαρύς ο φόρος αίματος για την Ελευθερία, που κατέβαλε η Καλαμάτα κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (18 Ιουνίου 1941 – 8 Σεπτεμβρίου 1943) και της δεύτερης Γερμανικής Κατοχής (8 Σεπτεμβρίου 1943 – 5 Σεπτεμβρίου 1944). Σημειώνεται ότι οι Γερμανικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Καλαμάτα στις 29 Απριλίου 1941 και παρέδωσαν τη διοίκηση στις Ιταλικές, στις 18 Ιουνίου του ιδίου έτους.
Η συμπερίληψη της Καλαμάτας στις Μαρτυρικές Πόλεις συνιστά τη δίκαιη αναγνώριση της θυσίας των εκτελεσθέντων και των δεινών που ο Καλαματιανός λαός υπέστη».
Το σχετικό υποστηρικτικό πόνημα με τις θυσίες της Καλαμάτας μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο παρακάτω:                                                                                                                                                                                                
ΠΗΓΗ: www.best-tv.gr


Πυρκαγια στη Υαμεια και υποψιες για εμπρησμό
Πάνω από 190 στρέμματα δασικής και 10 στρέμματα αγροτικής έκτασης έχει κάψει έως τώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 5 τα ξημερώματα στην Υάμεια Μεσσηνίας, κάτι που ενισχύει τις υποψίες για εμπρησμό.

Η πυρκαγιά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με ένα ενεργό μέτωπο το οποίο λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν έχει ελεγχθεί ακόμη. Στην κατάσβεση  λαμβάνουν μέρος 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες μια ομάδα πεζοπόρου 6 ατόμων,  2 πυροσβεστικά οχήματα ΟΤΑ και 2 οχήματα από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεταλιδίου. Επίσης σημαντική βοήθεια έδωσαν δύο αεροσκάφη PZL και δύο canadair.

Eυτυχώς πάντως,τουλάχιστον  μέχρι τώρα, οι φλόγες δεν δείχνουν να απειλούν κατοικημένες περιοχές.


Καλαμάτα: 65χρονος συνταξιουχος του ΟΤΕ συνεληφθη για παιδικη πορνογραφια


Τη φωτογραφία ενός μωρού πάνω στο οποίο ασελγεί μια γυναίκα κατηγορείται ότι κατέβασε από το Διαδίκτυο ένας 65χρονος Καλαματιανός, και στη συνέχεια τη διαμοίρασε σε άλλους χρήστες ιστοσελίδας με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για συνταξιούχο του ΟΤΕ, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας στο σπίτι του στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή συναδέλφων τους από την τοπική Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Ο κατηγορούμενος είναι παλαίμαχος διαιτητής και ασχολείται ακόμα με το ποδόσφαιρο, ενώ κατά καιρούς τραγουδάει ερασιτεχνικά σε ταβέρνες. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από την επίμαχη φωτογραφία, οι αστυνομικοί βρήκαν στον υπολογιστή του σπιτιού του και 2-3 ακόμη αρχεία εικόνας με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κοριτσάκια 6-7 χρόνων στα εν λόγω αρχεία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν στοιχεία του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πέρυσι στις 2 Ιουλίου εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη ενός χρήστη στην Ελλάδα, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα και "φόρτωσε" φωτογραφικό υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Στη συνέχεια, αφού ενημερώθηκε σχετικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, εκδόθηκε βούλευμα για την άρση απορρήτου των επικοινωνιών. 
Από την ψηφιακή-διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούν στην κατοικία του 65χρονου Καλαματιανού. Ετσι έγινε η έρευνα προχθές στο σπίτι του στην Καλαμάτα, και οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 7 σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή και 2 φορητά μέσα αποθήκευσης (USB), τα οποία στάλθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.
Εν τω μεταξύ χθες ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκου μέσω Διαδικτύου, και συγκεκριμένα για προμήθεια, κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας κατ' εξακολούθηση (οι πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί από πέρυσι στις 2 Ιουλίου έως και φέτος στις 30 Ιουλίου), με τις επιβαρυντικές περιστάσεις: α) ότι ο δράστης ενεργούσε «κατά συνήθεια» και β) ότι «η παραγωγή του υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται, με την ανάγκη, που εκμεταλλεύτηκε ο δράστης της (παραγωγής) σε βάρος ανηλίκων, που δεν είχαν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους». 
Ο κατηγορούμενος κρατείται και την Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας προκειμένου να απολογηθεί για τα αδικήματα που τον βαρύνουν. 
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, με τους ακόλουθους τρόπους: Τηλεφωνικά στο 11188. Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr. Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERΚΙD. Μέσω Twitter: @CyberAlertGR.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

Τρόμος σε μαγαζί της παραλιακής στην Καλαμάτα !
Σκηνές τρομοκρατίας χθες Σάββατο βράδυ γύρω στις 11, ένιωσαν υπάλληλοι νυχτερινού κέντρου πριν ανοίξει για τα εγκαίνιά του. Πιο συγκεκριμένα γύρω στα 6-8 άτομα φορώντας κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα του μπειζμπολ μπήκαν μέσα στο συγκεκριμένο μαγαζί στην παραλιακή της Καλαμάτας (Ναυαρίνου) τη στιγμή που σε αυτό ήταν μόνο το προσωπικό το οποίο ετοίμαζε το μαγαζί και άρχισαν να σπάζουν ότι έβρισκαν μπροστά τους. 

Το όλο επεισόδιο είχε διάρκεια μόνο λίγα λεπτά καθώς δεν τους αντιστάθηκε κανείς και στη συνέχεια τα άτομα αυτά έφυγαν ανενόχλητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι απ' ότι φαίνεται και σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν μία επαγγελματική ενέργεια και ήταν μόνο μία προειδοποίηση μιας και το συμβάν δεν έγινε εν ώρα λειτουργίας του καταστήματος, που αυτό θα σήμανε πανικό στον κόσμο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται πρόκειται για μία τυπική υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της νύχτας...

ΠΗΓΗ: www.best-tv.grΚαλαματιανός ο 2ος Star και Mister Hellas !Ο 26χρονος Καλαματιανός Κώστας Πουλακίδας (φωτό) συμμετείχε στον μεγαλύτερο μεικτό διαγωνισμό ομορφιάς της Χώρας «Star and Mister GS Hellas 2017» και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία καθώς διακρίθηκε και πήρε το εισιτήριο για τη συμμετοχή του σε διεθνή διαγωνισμό !
Ο όμορφος Καλαματιανός Κώστας έκλεψε λοιπόν τις εντυπώσεις και πήρε τον τίτλο του 2ου GS Hellas 2017 στα εθνικά καλλιστεία.

Πρόσφατα μάλιστα εμφανίστηκε, μεταξύ άλλων μοντέλων, και στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούριου στο κανάλι "Έψιλον". Μπορείτε να τον δείτε στο σύνδεσμο παρακάτω...
Επιτυχημένο το fashion show στην Καλαμάτα


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Με επιτυχία διεξήχθη χθες στο πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα το δεύτερο Fashion Show της "SL Cute Couture" και με παρουσιάστρια τη ντόπια καλλονή Στέβη Κουτσουδάκη !

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΣΤΕΒΗ ΚΟΥΤΣΟΥΔΑΚΗ ΧΘΕΣ
Το "SL Cute Couture" είναι ένα brand το οποίο δραστηριοποιείται εδώ και 2 χρόνια δημιουργώντας ξεχωριστά ενδύματα και μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα. Εμπνευστές και δημιουργοί του εγχειρήματος είναι δύο Μεσσήνιοι, οι Λεωνίδας Γιαννόπουλος και η Σιλένα Πολιτάκη. Πρόκειται για δύο νέα παιδιά που έχουν όραμα για το χώρο της μόδας, φρέσκες ιδέες και πρωτότυπες ιδέες και μοναδικές και προέβαλαν  τις δημιουργίες τους  σε μια ξεχωριστή βραδιά για τη μόδα στην Καλαμάτα....

Παρουσιάστηκαν τέσσερις κολεξιόν: η χειμερινή συλλογή, η καλοκαιρινή συλλογή, νυφικές δημιουργίες και μία θεματική ενότητα έκπληξη με κομμάτια υψηλής ραπτικής από οκτώ όμορφα μοντέλα, κυρίως Μεσσηνιακής καταγωγής.

Το επιτυχημένο event περιλάμβανε ακόμα μουσική, χορό, τραγούδια  και κεράσματα και είχε και χορηγούς, κυρίως ντόπιους ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Oλοκληρώνεται το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (video)


Με ξεχωριστές παραστάσεις ολοκληρώνεται αυτό το διήμερο αυτό το διεθνούς φήμης 23ο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που γίνεται κάθε καλοκαίρι, είναι σημείο αναφοράς για τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού της Μεσσηνίας και όχι μόνο, ενώ έχει πάντα και τη συμπαράσταση του δήμου και της περιφέρειας.

Δείτε και το παρακάτω βίντεο...


Καρέλιας: Κορυφώνεται η ενδοοικογενειακή κόντραΕλένη Μπότα

Ενδοοικογενειακή κόντρα έχει ξεσπάσει στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της χώρας και γνωστή για τα υψηλά μπόνους που κάθε χρόνο μοιράζει στους εργαζομένους της. 
Η κόντρα μεταξύ των μελών της Καρέλιας, που είχε διαφανεί από πέρυσι, ήρθε να επιβεβαιωθεί και τώρα με τις δύο κυρίες Ιωάννα και Μίνα Καρέλια που αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, να απέχουν από την ψηφοφορία έγκρισης των πεπραγμένων του 2016 κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Ινώ Καρέλια, η οποία βάλει κατά των δύο παραπάνω κυριών. 
Ειδικότερα σε ανακοίνωση της η Ινώ Καρέλια αναφέρει:
«Η ισχυρή μειοψηφία της ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ  (Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου, αισθάνθηκε την ανάγκη, επιστρατεύοντας όλα τα επιφανή νομικά επιτελεία, ρετουσάροντας και με δημοσιεύματα την εικόνα της, να βάλλει κατά της πλειοψηφίας των μετόχων και της Διοίκησης της εταιρείας αφήνοντας βαρύτατες υπόνοιες αν όχι κατηγορίες εναντίον αυτών που με τις ενέργειές των απέφεραν μερίσματα από τα οποία θα εισπράξει περίπου 12.000.0000 ευρώ, επικαλούμενη το εταιρικό καλό και το δίκαιο των εργαζομένων.
Βάλλει όμως και εναντίον των υπόλοιπων μειοψηφιών, ιδία εκείνης της Ινούς Καρέλια, η οποία, τέκνο του εκ των συνιδρυτών  της εταιρείας Ιωάννη Καρέλια, διεκδικεί τη νόμιμη μοίρα της στην κληρονομιά των γονέων της, αφού με τη "διαθήκη" του το σύνολο της κληρονομιάς  περιήλθε στον Κωνσταντίνο  Καρέλια (πατέρα της πρώτης και συζύγου της δεύτερης των ανωτέρω), προσωρινώς δε έχει δικαιωθεί και αναμένεται η οριστική Δικαστική κρίση επί των αυτονόητων.
Η ανωτέρω μειοψηφία για μια ακόμη φορά εκτέθηκε, δείχνοντας ότι μπορεί να δυσφημεί κατά το δοκούν οιονδήποτε ακόμη και την πλειοψηφία και τη Διοίκηση της εταιρείας, να ωραιοποιεί καταστάσεις, να καταστρατηγεί τα δικαιώματά μου που προσωρινώς έχουν κριθεί, ότι  μπορεί να νομίζει πως μπορεί να φέρεται προσβλητικά απέναντι στην δικαστική απόφαση και στον πραγματικό φυσικό φορέα του δικαιώματος, ότι μπορεί να έχει λόγους που την βεβαιώνουν για την τελική έκβαση του δικαστικού αγώνα, που την βεβαιώνουν για μη άσκηση ή για  αδικαιολόγητη καθυστέρηση άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της εκ μέρους του κ Σταύρου, Εισαγγελέως Καλαμάτας για απάτη κακουργηματικής φύσεως.
Μπορεί η έκβαση του δικαστικού αγώνα να εξασφαλισθεί αλλά είναι γεγονός ότι η κληρονομική αντιδικία (εκ της οποίας έχει αποκτήσει τις μετοχές της στην εταιρεία) είναι η κύρια αιτία της απόλυτης και επιτεινόμενης αποθράσυνσης προς όλους και φυσικά και απέναντί μου. 
Δεν δικαιούται λοιπόν  η ισχυρή μειοψηφία να μέμφεται άλλους παρά τον εαυτόν της και όλους αυτούς που την "βοηθούν"».
 

Εξηγήσεις ζητούν  Ιωάννα και Μίνα Καρέλια
Υπενθυμίζεται ότι η Ιώαννα και Μίνα Καρέλια μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους ανέφεραν πως έθεσαν ερωτήματα στη διοίκηση σχετικά με την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.
Επίσης, τόνισαν πως οι δύο μέτοχοι αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων.
Βεβαίως, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Καρέλια που ελέγχουν περίπου το 49,7% αλλά και άλλοι μέτοχοι (αθροιστικά το 53,4%) υπερψήφισαν όλα τα θέματα της συνέλευσης,  μεταξύ των οποίων και την έγκριση μερίσματος ύψους 9,2 ευρώ ή 7,82 ευρώ μετά την αφαίρεση φόρου.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τις δύο μετόχους στη Γενική Συνέλευση, εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει αναλυτικά:
«Η Ιωάννα Καρέλια του Κωνσταντίνου και η Ασημίνα, χήρα Κωνσταντίνου Καρέλια, ως μέτοχοι της "ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε" συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 στην μετ' αναβολή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας "ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε" μετά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Μιχάλη Δημητρακόπουλου, Θεόδωρου Λύτρα και Αλέξανδρου Σπυρίδωνος , ως μέτοχοι του 45% (1.251.703 μετοχές) της εταιρείας, για να επιβεβαιωθεί ότι η εταιρεία θα συνεχίσει ενωμένη να αναπτύσσεται ως μία Ελληνική πρωτοπόρος εταιρεία σύμφωνα με τις αρχές των ιδρυτών της.
Με αποκλειστικό γνώμονα και σκοπό την προστασία του εταιρικού συμφέροντος έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.
Η συζήτηση στην Γενική Συνέλευση διεξήχθη σε πολιτισμένο κλίμα. Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, ενδεικτικά έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.
Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματά πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων».
Μέτοχοι της εταιρείας εκτός από την κυρία Καρέλια Ιωάννα που  ελέγχει το 31,9641% και την κυρία Μίνα με 12,8286% είναι ο κ. Καρέλιας Ανδρέας με 21,597% που είναι και ο CEO της εταιρείας,  ο κ. Καρέλιας Ευστάθιος με 20,945% που είναι αντιπρόεδρος και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρία Καρέλια  με 7,15%. 
Μη εκτελεστική πρόεδρος είναι η κυρία Καρέλια Βικτωρία - Μαργαρίτα (μητέρα του Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια).
Η Καρέλιας σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες καπνοβιομηχανίες του κόσμου.
Κατέχει το 0,32% της παγκόσμιας κατανάλωσης με παρουσία σε 65 και πλέον χώρες του κόσμου (στη Δυτική και στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, αλλά και στην Άπω Ανατολή).
Το 2016 πούλησε 15 δισεκατομμύρια τσιγάρα, εκ των οποίων το 85% στο εξωτερικό.  Αυτό σημαίνει πως 1 στα 300 τσιγάρα που καπνίζονται σήμερα, στον κόσμο έχει παραχθεί από την Καρέλιας.
Πέρυσι πραγματοποίησε τζίρο 876 εκατομμυρίων ευρώ και εμφάνισε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 91 εκατομμυρίων ευρώ. Η έδρα της είναι στην Καλαμάτα και απασχολεί συνολικά 478 άτομα.
Το 2016 η Καρέλιας μοίρασε 3 εκατ. ευρώ μπόνους στους εργφαζόμενους της και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία. 
ΠΗΓΗ: www.insider.gr


Εφθασαν στην Καλαμάτα 104 λαθρομεταναστεςΣτην Καλαμάτα έφθασε χθες μετά τα μεσάνυχτα το φορτηγό πλοίο "Sea Champion", που περισυνέλεξε και  μεταφέρει 104 λαθρομετανάστες ανοικτά της Μεθώνης. 
Πρόκειται για 100 άνδρες, 2 εγκύους και 2 παιδιά οι οποίοι θα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι στην περιοχή των μύλων και τελικά θα οδηγήθηκαν στο χώρο της παλαιάς Νοσηλευτικής πίσω από το νέο δημαρχείο Καλαμάτας για παροχή πρώτων βοηθειών, εξετάσεις, καταγραφή (όσο μπορεί να γίνει).
Μιλάμε φυσικά για λαθρομετανάστες, όχι τυχαία, διότι τελικά αποδείχθηκε πως η καταγωγή των περισσοτέρων-αν όχι όλων- είναι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, χώρες που δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι κάτοικοί τους δικαιούνται πολιτικό άσυλο ούτε βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.  
Αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν στο Λαύριο ή στη Νεάπολη Βοιών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το πλήρωμα του πλοίου δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε μακρινότερη απόσταση, καθώς όταν οι μετανάστες αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, αντέδρασαν έντονα. Με λίγα λόγια είχαμε και ανταρσία μέσα στο πλοίο !...
Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής ομάδας διάσωσης, ενώ ελέγχους πραγματοποιεί και η διεύθυνση δημόσιας υγείας Μεσσηνίας.
Άγνωστο είναι προς το παρών το μέλλον και η τύχη αυτών των ανθρώπων που, αν δεν το γνωρίζουν, βρίσκονται σε έναν από τους πιο ακατάλληλους τόπους, από πλευράς οργάνωσης υποδομών, για να τους φιλοξενήσει ακόμα και για μικρό διάστημα !
Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν γίνει στην Καλαμάτα ένα μικρό hot spot, ελοχεύει ο κίνδυνος της άθλιας διαβίωσης των ίδιων των μεταναστών και της προβληματικής τους συνύπαρξης με τις αρχές και τους ντόπιους ή και στις μεταξύ τους σχέσεις. 
Και αυτοί φυσικά δεν είναι τίποτα παράλογοι ξενοφοβικοί ισχυρισμοί, αλλά ότι έχουμε δει και από την εμπειρία άλλων Ελληνικών hot spots, με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Στην Καλαμάτα πλοίο με 104 πρόσφυγες !Αλλαγή πορείας τελικά για το φορτηγό πλοίο "Sea Champion" με τους 104  πρόσφυγες, που νωρίτερα σήμερα- όπως ακούσαμε και στα Αθηναϊκά δελτία ειδήσεων- ζήτησε βοήθεια λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ έπλεε 54 μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας κοντά στη Μεθώνη.

Το πλοίο τελικά κατευθύνεται ήδη στο λιμάνι της Καλαμάτας και όχι στο Λαύριο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής πορείας και της επιλογής της πόλης μας, ενώ  αναμένεται να καταπλεύσει στην Καλαμάτα λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Άγνωστη βεβαίως και η τύχη αυτών των 104 ανθρώπων, εφόσον είναι γνωστό ότι η Καλαμάτα δεν διαθέτει επαρκείς υποδομές για να τους φιλοξενήσει, έστω και προσωρινά...


Ο Νίκας διαψεύδει τα περί περιφεριάρχη αλλά...Σχετικά με δημοσιεύματα περί του πολιτικού του μέλλοντος και βλέψεις του για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας δήλωσε τα εξής:
«Το πολιτικό ενδιαφέρον μου στοχεύει αποκλειστικά στην επίλυση των προβλημάτων και το μέλλον της Καλαμάτας. Τα παραπάνω υπηρετούνται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργική συνεργασία με τον περιφερειάρχη και γενικά την περιφερειακή αρχή αλλά και με την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη.Επομένως, τα διάφορα δημοσιεύματα για δήθεν διεκδίκηση αξιωμάτων από το Δήμαρχο Καλαμάτας είναι εκτός πραγματικότητας και δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της πόλης και του Δήμου».Αν πιστέψουμε λοιπόν στα λεγόμενα του δημάρχου δεν έχει αξιώσεις για την περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά- σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- αν δεν ξανακατέβει για δήμαρχος, δεν αποκείεται να τον δούμε υποψήφιο βουλευτή με τη Ν.Δ. , καθώς διατηρεί άψογες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη !Πρωταθλητρια η Καλαμάτα σε χωρους πρασινου !


 Tι βαθμό έδωσαν οι πολίτες στο αστικό πράσινο της Ελλάδας; Ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10. Μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF GreenSpaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.
Σε επίπεδο δήμων, η Καλαμάτα (μέσο όρο 7,8), η Πετρούπολη (μ.ό.7,7), το Ιλιον (μ.ό. 7,7), η Βάρη - Βούλα- Βουλιαγμένη (7,5), η Τρίπολη (7,4), η Φιλοθέη-Ψυχικό (7,3), η Λυκόβρυση-Πεύκη (7,2) είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας σε χώρους πρασίνου εντοπίζεται στους Δήμους Κασσάνδρας (μ.ο. 3,6), Θέρμης (4,3), Ρεθύμνου (4,7), Λάρισας (4,8), Ζωγράφου (4,8).
Ειδικότερα, από τους 1.700 χώρους, μόλις 261 είναι αυτοί που έχουν βαθμολογηθεί πάνω από 8. Πρόκειται για χώρους μεγάλης εμβέλειας, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, στην Καλλιθέα, το Πάρκο Οινόης Ορεστιάδας, το Πάρκο Αλκηστις Αγοραστάκη στα Χανιά και το Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Την υψηλή τους θέση από την περσινή έκθεση του 2016, διατήρησαν επίσης, το πάρκο Ασυρμάτου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, το Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι και το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.
Στον αντίποδα, 451 χώροι έχουν βαθμολογηθεί αρκετά κάτω από τη βάση, από 0 έως 5. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους εντοπίζονται σε: Αθήνα (38 χώροι), Θεσσαλονίκη (32 χώροι), Παλλήνη (25 χώροι), Περιστέρι (17 χώροι), Εορδαία (16 χώροι), Καλαμαριά (15 χώροι), Κασσάνδρα (13 χώροι), Πειραιά (13 χώροι) και Γλυφάδα (12 χώροι). Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεδίον του Αρεως, το πάλαι ποτέ κόσμημα της Αθήνας, συγκεντρώνει βαθμολογία 5,5, δείγμα της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η σχετικά χαμηλή μέση βαθμολογία αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, ενώ ο δρόμος φαίνεται ακόμα να είναι μακρύς μπροστά μας, προκειμένου να αποκτήσουμε βιώσιμες πόλεις. «Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι, δημοτικές αρχές και πολιτεία, πως το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσουν πως οι χώροι πρασίνου δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώροι ζωντανοί για τους πολίτες», δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς.
«Το WWF GreenSpaces είναι η φωνή των πολιτών για το πράσινο της πόλης τους. Η άποψή τους, όπως καταγράφεται μέσα από την εφαρμογή, δείχνει ότι όλες οι δημοτικές αρχές μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον στους δημότες και να τους φέρουν ξανά στο πράσινο της γειτονιάς και της πόλης τους. Καλούμε λοιπόν τις δημοτικές αρχές να μελετήσουν εποικοδομητικά την άποψη των πολιτών και να προβούν άμεσα σε πρωτοβουλίες για περισσότερο και καλύτερο πράσινο», σημειώνει ο κ. Πληθάρας.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2016, όταν το WWF Ελλάς δημιούργησε τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά «WWF GreenSpaces», που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανακαλύψουν τους χώρους αστικού πρασίνου και να τους αξιολογήσουν, περισσότεροι από 8.500 πολίτες έχουν ήδη καταγράψει και βαθμολογήσει πάνω από 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr


4 γαλάζιες σημαίες φέτος για τις ακτές της ΚαλαμάταςΜε τέσσερις "γαλάζιες σημαίες"( δηλ. σε τέσσερα σημεία) πιστοποιήθηκαν και φέτος οι ακτές της Καλαμάτας, κάτι που δείχνει πως παραμένουν εξαιρετικές και καθαρές. Η τοποθέτηση των αντίστοιχων για το 2017 έγινε σήμερα με την διάκριση αυτή να αναφέρεται ως σημαντική από την αρμόδια αντιδήμαρχο Παναγιώτα Ντίντα στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται.
Ακούστε τι ακριβώς δήλωσε η αντιδήμαρχος στο παρακάτω βίντεο...Σοκ-Αυτοκτόνησε άνδρας στο κέντρο της Καλαμάτας !


Σοκ στο κέντρο της Καλαμάτας με το θέαμα που αντίκρισαν οι Καλαματιανοί πολίτες. Ένας άνδρας 76 ετών κείτεται νεκρός, καθώς έβαλε τέλος στη ζωή του με δύο πυροβολισμούς και έξω από παιδικό σταθμό !
Πιο συγκεκριμένα στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Βασ. Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, 76χρονος έχασε τη ζωή του κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Ωστόσο οι μαρτυρίες από την περιοχή κάνουν αναφορά για δύο πυροβολισμούς.                                                                                                                                                                  Στο σημείο σημείο βρίσκονται από το πρωί οι αστυνομικές αρχές για να ερευνήσουν την υπόθεση, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δείχνει ότι πρόκειται για καθαρή αυτοκτονία, με άγνωστη φυσικά αιτία.
Δείτε το παρακάτω βίντεο από το δελτίο του Best tv
               Έκρυβαν δύο κιλά χασίς σε ταράτσα !
Συνελήφθησαν, χθες (1.7.2017) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας  20χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας και ένας  29χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.


Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντόπισαν σε οροφή πολυκατοικίας (ταράτσα), που βρίσκεται στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ένα  σακίδιο πλάτης, εντός του οποίου υπήρχαν τρεις  ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 2100 γραμμαρίων και  το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.

Χθες (1.7.2017) και πρώτες πρωινές ώρες, ο 20χρονος και ο 29χρονος, μετέβησαν στο παραπάνω σημείο, προκειμένου να παραλάβουν το σακίδιο με τις ποσότητες κάνναβης και συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν και δύο (2) κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Φλέγεται η Κορώνη !Αυτή η υπόθεση με την αλητεία των σκουπιδιάρηδων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και την απεργία τους, είναι ένα ακόμη δείγμα του πόσο άθλια χώρα είμαστε και με τι νοοτροπία ατομικισμού έχουμε γαλουχηθεί.

Βαριές εκφράσεις και άποψη ; Όχι και εξηγούμαι….Αυτοί οι άνθρωποι υπέγραψαν εν γνώσει τους  σύμβαση που θα λήξει για να δουλέψουν μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στους δήμους. Από εκεί και μετά το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να τους κρατήσει, είτε γιατί δεν τους χρειάζεται, είτε γιατί πρέπει να δουλέψουν και άλλοι με σύμβαση σε αυτό το πόστο, όπως δούλεψαν και αυτοί.

Μεγάλη και επικίνδυνη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει από σήμερα πρωί σε δύο σημεία στην περιοχή της Κορώνης Μεσσηνίας.

    Έτσι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με τη συνδρομή εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή, δίνοντας "μάχη" με τις φλόγες που βρίσκονται κοντά σε οικισμό. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει στο σημείο βρίσκονται 10 οχήματα με 30 άνδρες απ' όλη τη Μεσσηνία, ενώ έχει ζητηθεί και συνδρομή από την υπηρεσία της Μεγαλόπολης και ενδεχομένως κάποια στιγμή να κινητοποιηθεί και ο στρατός.Ακόμα στις προσπάθειες κατάσβεσης συνεισφέρουν και 3 αεροπλάνα τύπου PZL. Το καλό πάντως είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές.Ποιος είναι ο 83χρονος παιδόφιλος


Kατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, δίνονται στη δημοσιότητα, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες του 83χρονου-στον οποίον αναφερθήκαμε και σε προηγούμενο post- που συνελήφθη προ ημερών στην Καλαμάτα, ως κατηγορούμενος για παιδοφιλία.
Πρόκειται για τον Κούτρο Γεώργιο  που γεννήθηκε το 1934 στους Δολούς Μεσσηνίας και σήμερα κατοικεί στην Καλαμάτα. Ωστόσο εμείς στα "αιρετικά" δεν θα δημοσιεύσουμε τις φωτογραφίες του-παρότι τις έχουμε στη διάθεσή μας- διότι διαφωνούμε με τον νόμο που επιτρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κατηγορούμενων για παιδοφιλία.                                                                                      Ο λόγος είναι ότι πριν γίνει μια δίκη υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να αθωωθεί ή να καταπέσει η κατηγορία και, όπως κξαταλαβαίνετε, σε μια τέτοια περίπτωση η δημοσιοποίηση φωτογραφιών θα μπορούσε να καταστρέψει ζωές αθώων.
Από τις πληροφορίες μας στην εξέταση του ιατροδικαστή στο αγόρι, δεν πρόκυψαν ίχνη σωματικού βιασμού. Ωστόσο στον 83χρονο αναμένεται να ασκηθεί δίωξη για κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικου παθόντα, ανίκανου να αντισταθεί, κατ΄εξακολούθηση, αλλά και της αποπλάνησης παιδιού που συμπλήρωσε τα δώδεκα έτη, κατ΄εξακολούθηση.  


Μαζεύονται τα σκουπίδια από την Καλαμάτα !Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μπορεί να εκβιάζει όλους τους Έλληνες-παίζοντας με τη δημόσια υγεία τους- μη μαζεύοντας τα σκουπίδια, λόγω της υπεραντιδραστικής απεργίας της που στόχο έχει να τους μονιμοποιήσει στο δημόσιο, ωστόσο στην πόλη της Καλαμάτας και στον ευρύτερο δήμο φαίνεται πως τα πράγματα είναι πλέον καλύτερα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανακοίνωσε χθες πως βγήκαν σε πλήρη διάταξη όλα τα οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας: 8 απορριμματοφόρα σκουπιδιών, 4 ανακύκλωσης, φορτωτής και JCB και μάζεψαν σκουπίδια και ανακυκλώσιμα από την Καλαμάτα και τα χωριά, τα οποία είχαν δημιουργήσει εικόνα ρύπανσης και δυσοσμίας της προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα ο καθαρισμός ξεκίνησε από το Σαββατοκύριακο, όπου η υπηρεσία καθαριότητας δούλεψε με διπλές βάρδιες και μαζεύτηκαν περίπου 280 τόνοι σκουπιδιών στην πόλη !
Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι δόθηκε έμφαση στον κεντρικό άξονα της πόλης, την παραλιακή ζώνη, το αεροδρόμιο, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάποιες γειτονιές. Παρατήρησε ότι οι συμβασιούχοι έδειξαν καλή θέληση και υπήρξε συνεννόηση, ενώ οι πιο πολλοί απ’ αυτούς δούλεψαν χθες και κάποιοι το Σαββατοκύριακο. 
Τέλος ο αντιδήμαρχος κάλεσε τους δημότες να συνεχίσουν να κρατούν τα ανακυκλώσιμα που δεν έχουν πρόβλημα δυσοσμίας στα μπαλκόνια τους, καθώς προέχει η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Δείτε το παρακάτω βίντεο...


83χρονος συνελήφθη για αποπλάνηση ανήλικου αγοριού στην Καλαμάτα


Μία ακόμα απίστευτη ιστορία ξετυλίγεται τις τελευταίες ώρες μετά τη σύλληψη ενός 83χρονου για αποπλάνηση ανήλικου αγοριού σε πάρκο στην Καλαμάτα.
Η υπόθεση έγινε γνωστή στις Αρχές το απόγευμα του Σαββάτου μετά από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο 100 μέσω του οποίου καταγγέλθηκε ότι "ηλικιωμένος παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικο αγόρι σε παιδική χαρά στα Γιαννιτσάνικα". 
Μετά από λίγα λεπτά στο σημείο έφθασε περιπολικό, όπου βρήκε τον 83χρονο μαζί με το 12χρονο αγόρι. Προσήγαγαν άμεσα τον ηλικιωμένο στην Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, καθώς επίσης και το παιδί. Οπως φαίνεται ο φερόμενος ως δράστης είχε τουλάχιστον ακόμα μία φορά προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του αγοριού. Είναι κάτοικος Γιαννιτσανίκων, ενώ στην ίδια περιοχή μένει με τη μητέρα του και το 12χρονο παιδί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 83χρονος προσέγγιζε φιλικά και καλοπροαίρετα το παιδί χωρίς να ασκεί βία. Οταν... κέρδισε την εμπιστοσύνη του, χαίδευε το αγόρι και προχωρούσε και σε άλλες πράξεις.
Ηδη το αγόρι έχει εξετασθεί από παιδοψυχίατρο, ενώ αναμένεται ιατροδικαστική εξέταση, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο του βιασμού.
Ο 83χρονος έχει συλληφθεί και κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr


54χρονος συνελήφθη στη Μάνη με 31 δενδρύλλια κάνναβης


Συνελήφθη, χθες το πρωί από αστυνομικούς του τμήματος Δυτικής Μάνης, 54χρονος Έλληνας για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών ,αλλά και λαθραίου καπνου. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά και τον Τελωνειακό Κώδικα.                                                                                                                                                                                                                         Χθες το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας, ύστερα από αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 54χρονου, καθώς και σε παρακείμενη αποθήκη, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:                                                                                         
  •  31 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 20 έως 160 εκατοστά
  • Ποσότητα κάνναβης, βάρους 623 γραμμαρίων.
  • Ποσότητα λαθραίου καπνού, βάρους 333  γραμμαρίων 
  • Εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας (ηλεκτρικοί μηχανισμοί εξαερισμού-θέρμανσης, λαμπτήρες κ.α.)
Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται και πάλι από το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης.


Πότε θα γίνουν η "γαλάζια" και η "λευκή" νύχτα στην Καλαμάτα Tο Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος, σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο Καλαμάτας, στην πόλη μας η λεγόμενη "Λευκή Νύχτα", μια βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας Καλαματιανοί και άλλοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μέχρι το ξημέρωμα αγορές χαμηλές τιμές και να διασκεδάσουν σε σημεία του κέντρου της Καλαμάτας,  , 
Επιπλέον την Παρασκευή 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η "Γαλάζια Νύχτα", μια βραδιά νυχτερινής κολύμβησης και διασκέδασης που μάλιστα θα λάβει χώρα φέτος  στην παραλία της Καλαμάτας.  Ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης θα είναι η οδός Ναυαρίνου, από το Πανελλήνιο μέχρι το ξενοδοχείο Filoxenia. 
Εμείς ελπίζουμε αυτές οι, γενικά επιτυχημένες , εκδηλώσεις να προβληθούν και να διαδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και αποτελεσματικά για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Μεσσήνιους, αλλά και ξένους επισκέπτες.


Νίκος Ζαλίκας, ο νέος προπονητής της Μαύρης Θύελλας !

O ΝΙΚΟΣ ΖΑΛΙΚΑΣ
Ο Νίκος Ζαλίκας είναι οριστικά ο νέος προπονητής της Μαύρης Θύελλας που θα την οδηγήσει τη νέα σεζόν στην τρίτη κατηγορία !


Ο έμπειρος τεχνικός και καθηγητής φυσικής αγωγής, που θα αναλάβει να οδηγήσει την ομάδα της Καλαμάτας  στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, εργάστηκε στο παρελθόν σε Πιερικό, Καβάλα, Νίκη Βόλου, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Πανσερραϊκό, Λαμία, Θερμαϊκό, Πυργετό, ήταν βοηθός σε ομάδα του Καζακστάν, δεύτερος επίσης σε αρκετές ομάδες ακόμα, όπως Άρης, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός κ.ά., δίπλα σε πολύ μεγάλους προπονητές οι οποίοι την επέλεξαν να είναι δίπλα τους (όπως ο Πέτροβιτς στον Ολυμπιακό), εκτιμώντας το ήθος, τις γνώσεις του και την μεταδοτικότητά του, κάθισε επίσης στον πάγκο της Αναγέννησης Γιαννιτσών και σε πολλές άλλες ομάδες.
Θεωρείται πολύ έμπειρος και ικανός κόουτς, μεγάλος γνώστης της Γ' και της Β' Εθνικής  και πάνω απ' όλα χαρακτηρίζεται - ξαναλέμε -  για το ήθος του και την εντιμότητά του, κάτι που εκτίμησε πολύ ο Σταύρος Παπαδόπουλος, οποίος έδωσε το τελικό οκ, αλλά και οι συνεργάτες του στη Μαύρη Θύελλα:
"Ο Π.Σ “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ” ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον προπονητή κύριο Ζαλίκα Νίκο. Πρόκειται για έναν αξιόλογο άνθρωπο και προπονητή με εμπειρία ετών στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, τόσο ως βοηθός προπονητή (ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ), αλλά και ως πρώτος προπονητής σε πολλές ομάδες της  ́Β &  ́Γ Εθνικής Κατηγορίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, να σημειωθεί  ότι ο Σταύρος Παπαδόπουλος γνωρίζει τον Νίκο Ζαλίκα από την εποχή  που είχε  τον ιστορικό Απόλλωνα Καλαμαριάς, όταν  ο νέος τεχνικός της Καλαμάτας ήταν βοηθός του Κοκότοβιτς.
Άρα, ο πρόεδρος έχει προσωπική άποψη για τον τεχνικό ηγέτη της Μαύρης Θύελλας και προφανώς κάπως έτσι ξεκίνησαν οι σχετικές, πρώτες, επαφές. 

ΠΗΓΗ: www.sportstonoto.gr

Εμείς τώρα αρχικά έχουμε να πούμε πως δεν καταλαβαίνουμε αυτή την εμμονή του Σταύρου Παπαδόπουλου να ανακυκλώνει όπου πηγαίνει τους ίδιους και τους ίδιους προπονητές με τους οποίους συνεργαζόταν και στο παρελθόν.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν ο κύριος Ζαλίκας θα δουλέψει σωστά και αν θα πετύχει με την Καλαμάτα (μακάρι να πετύχει). Ωστόσο θα πρέπει να τον αφήσουν ήσυχο οι διάφοροι ανυπόμονοι, γκρινιάρηδες ή και γραφικοί που παριστάνουν τους δημοσιογράφους (για να δείξουν ότι υπάρχουν μέσα στη γραφικότητά τους) του τόπου μας για να δείξει τι μπορεί να κάνει.
Δεν μπορεί όλοι οι προπονητές που έρχονται στη Μαύρη Θύελλα τα τελευταία χρόνια να είναι άσχετοι (παρότι πέρασαν και κάποιοι τέτοιοι) και να τους κράζουμε. Το πρόβλημα της ομάδας είναι η ανύπαρκτη οργάνωση και η νοοτροπία των διοικούντως , παρά οι προπονητές.Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στην ΚαλαμάταΟ Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να λειτουργήσει από την προσεχή σχολική περίοδο, μεταξύ άλλων, ένα αθλητικό κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά δημοτικού και εντελώς δωρεάν που θα εδρεύει στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας.

Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και που θα εμπεριέχει πολλά αθλήματα. Στο πλαίσιο αυτό οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τα παιδιά τους, είτε μέσω ΚΕΠ είτε ηλεκτρονικά στην ΕΕΤΑΑ και μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Δείτε το παρακάτω βίντεο...Έρχεται ο Ρονάλντο στη Μεσσηνία ;


Σύμφωνα με κάποιες πηγές και Ελληνικά sites ο μεγάλος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να βρεθεί τις επόμενες ημέρες  στο νομό μας και συγκεκριμένα  στο υπερπολυτελές Costa Navarino, για τις καλοκαιρινές διακοπές του !


Προς το παρόν πάντως δεν έχουν διαρρεύσει άλλες λεπτομέρειες οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν κάτι τέτοιο είναι βέβαιο. Αν φυσικά ο Πορτογάλος σταρ έρθει στη Μεσσηνία, εμείς θα σας ενημερώσουμε με ρεπορτάζ.


Η μεγαλειώδης συγκέντρωση-ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα (video)  !

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέρασε στην αιωνιότητα και νομίζω πως αξίζει να θυμηθούμε και οι Μεσσήνιοι κάτι από αυτόν.
Μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις που σημειώθηκαν ποτέ στη Μεσσηνία έγινε λοιπόν το 1989 στην Καλαμάτα. Η ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε εκείνη την εποχή σημείο αναφοράς με ποικίλα μηνύματα από το μπαλκόνι - στο κτήριο που σήμερα ανήκει στον Σ. Παπασταθόπουλο - μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και άλλους βουλευτές στο πλευρό του.
Υπολογίζεται ότι εκείνη την ημέρα-εν όψει εκλογών Ιουνίου του 1989- συγκεντρώθηκαν κοντά 20.000 θεατές, αριθμός που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στην πόλη μας.
Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά παρακάτω σε βιντεάκι που υπάρχει από την εν λόγω ομιλία. Για να θυμηθούμε εμείς οι σχετικά παλιότεροι και να μάθουν και οι νεότεροι...
Διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν ονειρική βίλα στη Φοινικούντα !Μία βίλα στην Πελοπόννησο έχει κλέψει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, με τους λάτρεις
της αρχιτεκτονικής να κάνουν διθυραμβικά σχόλια για την κατασκευή της και τις πολυτελείς παροχές της.
Η βίλα Ypsilon είναι κτισμένη σε ένα απόμακρο σημείο κάπου στην Πελοπόννησο, ιδανικό για όσους θέλουν να απολαμβάνουν και βουνό και θάλασσα
Έχοντας έκταση 150 τετραγωνικά μέτρα, το οίκημα σχεδιάστηκε από την εταιρία LASSA με έδρα το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και υπεύθυνους αρχιτέκτονες τον Tεο Σαραντόγλου Λάλι και την Ντόρα Σβέιτζντ.

Μοναδικό design σαν να είναι κάτω από τη γη !


Με μία πρώτη ματιά, κάποιον καταλαβαίνει πως η βίλα είναι λες και έχει χτιστεί κάτω από την γη μιας και η οροφή της είναι ουσιαστικά συνέχεια του χωμάτινου δρόμου που την περικλείει, ξεγελώντας έτσι στο μάτι.
«Ο άξονας των σκεπασμένων στεγών ευθυγραμμίζεται τέλεια με το νησί Σχίζα προς το νότο και ένα χωριό προς τα ανατολικά. Μια άλλη απαίτηση ήταν να σχεδιάσουμε τη διαρρύθμιση που να ενεργοποιεί όλη την περιφέρεια του κτιρίου, αντί να ευνοεί μόνο την πανοραμική θέα στη θάλασσα», δήλωσε ο Lalis στο Dezeen.
Σύμφωνα με Dezeen, οι προσόψεις της βίλας έχουν κλίση προς τα μέσα για να δώσουν στις τρεις αυλές το πλεονέκτημα της σκιάς. Η μια από αυτές έχει πισίνα σε σχήμα ματιού, η άλλη μπορεί να λειτουργήσει ως καθιστικό και η τρίτη έχει χαλίκι στο πάτωμα.
Μάλιστα, καθεμία αυλή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει στον κάτοικο ξεκούραση και χαλάρωση σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας.
Συγκεκριμένα, η δυτική αυλή με την πισίνα είναι σχεδιασμένη για το πρωί και μεσημέρι, η ανατολική είναι καλύτερη για να καθίσει κάποιος το μεσημέρι και η νότια με το χαλίκι για χρήση από αργά το απόγευμα και μετά.
Η βίλα περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια και μπάνια, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, ενώ το μοναδικό design με τους λευκούς τοίχους με τις τρύπες, τα μίνιμαλ καθιστικά και την τζαμαρία σε ημικύκλιο σχήμα είναι μερικοί λόγοι που το κάνουν ακόμη πιο πολυτελές και ιδιαίτερο.
Οι αρχιτέκτονες μάλιστα ανέφεραν πως λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας της κατοικίας, χρειάστηκε να προκατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής κατασκευής. Αυτό βοήθησε και στη μείωση των εξόδων συναρμολόγησης και του χρόνου κατασκευής σε μόλις επτά μήνες.


Σοκαρισμένη από τροχαίο η Ν.Γιαννακοπούλου !


Σοκαρισμένη δηλώνει ακόμα η γνωστή πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και σύζυγος του ηθοποιού, Μάξιμου Μουμούρη, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς πριν από λίγες ημέρες ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα !

Συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε η πρώην βουλευτής η οποία και τραυματίστηκε, αν και όχι πολύ σοβαρά.


Διαβάστε όσα περιέγραψε η ίδια στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" και θα καταλάβετε τι ακριβώς της συνέβη...

-Tι συνέβη τελικά πριν από λίγες ημέρες; Παραλίγο να ήταν δυστύχημα;

"Είμαι ακόμα σοκαρισμένη. Ήμασταν στην Καλαμάτα μαζί με τον πατέρα μου. Οδηγούσε εκείνος και ξαφνικά η οδηγός ενός αυτοκινήτου στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και, με απανωτά τετ-α-κε, ήρθε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω μας. Μετά την πρόσκρουση έπεσε και στον γκρεμό. Σωθήκαμε από θαύμα και εμείς και οι άλλοι άνθρωποι. 
Ευτυχώς, είναι αυτό που λέει ο λαός «άγιο είχαμε». Δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Μια θλάση έχω στην ωμοπλάτη μου και πόνο στον αυχένα. Όταν βλέπεις τον Χάρο με τα μάτια σου, πάντως, ξαναβλέπεις τη ζωή σου διαφορετικά. Καταλαβαίνεις πόσο εύθραυστα είναι τα πράγματα και πως όλα μέσα σε ένα λεπτό μπορεί να αλλάξουν.

-Εκείνη την ώρα πώς ένιωσες;

"Εκείνη την ώρα απλώς πάγωσα και έβλεπα ένα αμάξι να έρχεται στροβιλιζόμενο κατά πάνω μας. Δεν πρόλαβα να σκεφτώ και να νιώσω τίποτα. Το έβλεπα σαν να έβλεπα μια ταινία."


Παρουσιάστηκε το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ΚαλαμάταςΤο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παρουσιάσθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Μαΐου 2017, σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Αθήνα.

Μ. ΒΛΑΖΑΚΗ: «ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ»
Εκ μέρους της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, που απουσίαζε στο εξωτερικό, παρευρέθη η Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία τόνισε την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για τη χώρα και ότι η Υπουργός δίνει ιδιαίτερο βάρος στο σύγχρονο πολιτισμό.
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΡΙΤΣΗ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, που επίσης παρέστη στη συνέντευξη, δήλωσε τα εξής:
«Το Φεστιβάλ έχει καταφέρει στα 23 χρόνια λειτουργίας του να καθιερωθεί και να κατοχυρώσει ένα ρόλο, που υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορα της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός και στόχος μας είναι να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο.
Θα ήθελα να επισημάνω πως, για να μπορέσει το Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και να κατοχυρώσει την παρουσία του και στο διεθνές στερέωμα του χορού, πρέπει από κοινού να συζητήσουμε έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό.
«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ»
Αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε το Δήμο Καλαμάτας και το Υπουργείο Πολιτισμού, για να προγραμματίσουμε τη χρηματοδότησή του σε βάθος τουλάχιστον τριετίας.
Πέρα από το Φεστιβάλ, οι προκλήσεις και οι δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευρύτερα, σε σχέση με τον πολιτισμό, είναι πολύ μεγάλες. Το προηγούμενο διάστημα, έχουμε προσπαθήσει αυτές τις πρωτοβουλίες να τις αναδείξουμε, γι' αυτό και πρόσφατα δεσμεύσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό, για έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης.
«ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ
Χθες μόλις, υπογράψαμε την ένταξη και τυπικά του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Ο πολιτισμός είναι από τις βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και έτσι θα συνεχίσουμε».
Π. ΝΙΚΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, διότι «με τις παρεμβάσεις του, έχουμε έγκαιρη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Το 40% το διαθέτει η Κυβέρνηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 60% το καταβάλει ο Δήμος». Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της κυρίας Βλαζάκη, για την υποστήριξή του προς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας εγγυάται κάθε χρόνο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, καταβάλλοντας το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, ενώ υπάρχει γενική κινητοποίηση των Υπηρεσιών του για την υποστήριξη του Φεστιβάλ. Αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Επί των ημερών μου, έχουν γίνει τα μισά Φεστιβάλ από τα 23 και έχω αγωνιστεί ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα».
Ανέφερε, ακόμη, πως «η Δημοτική Σχολή Χορού πρόκειται σύντομα να μπει μέσα στο Μέγαρο Χορού, που της ανήκει ως χώρος».
Στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος είπε ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κατερίνα Κασιούμη, και ως Διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού και ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο 2ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Πέραν αυτών, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Οκτώβριο, από τις 11 μέχρι τις 15 του μήνα. Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 15 χορωδίες από το εξωτερικό και πολλές ελληνικές και πως ο 2ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας θα είναι πιο λαμπρός από τον 1ο Διαγωνισμό, που διεξήχθη πριν δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, προστίθεται στις εκδηλώσεις που γίνονται στην Καλαμάτα άλλη μία μεγάλη διεθνής εκδήλωση.
 Το πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ παρουσίασε η  Καλλιτεχνική του Διευθύντρια κ. Κατερίνα Κασιούμη (επισυνάπτεται η παρουσίαση) ενώ η κ. Αναστασία Μπελογιάννη, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ ευχαρίστησε θερμά όλους τους παραβρισκόμενους και τους πολλούς Χορηγούς που στηρίζουν το Φεστιβάλ.

Από: www.eleftheriaonline.grΗ παραλία γίνεται πιο φιλική προς τα άτομα με αναπηρία

Ο ΕΠΙΜΑΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι ένα ανοργάνωτο κράτος και κάτι σαν εφιάλτης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδιαίτερα αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι. Για το  λόγο αυτό ο δήμος Καλαμάτας φαίνεται πως κάνει ένα βήμα για να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους, τουλάχιστον σε κάποια σημεία της πόλης.

Έτσι χθες τοποθετήθηκε στην παραλία της Ανάστασης ο μηχανισμός ονόματι "Seatrac", για το φετινό καλοκαίρι, ώστε να μπορούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να κάνουν πιο εύκολα το μπάνιο τους.                                                           Πρόκειται για έναν  μηχανισμό που επισκευάστηκε μετά από σοβαρές ζημιές που είχε υποστεί από τη θαλασσοταραχή και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Μάλιστα για την επισκευή του συνέδραμαν το Δήμο Καλαμάτας και η ΚΕΔΕ  και ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και το συνολικό κόστος της επισκευής ήταν περίπου 9.000 ευρώ.Επιπλέον ένας ακόμα μηχανισμός μηχανισμός εξυπηρέτησης των ατόμων με κινητικά προβλήματα αναμένεται να τοποθετηθεί σύντομα στην παραλία της Καλαμάτας σε τοποθεσία κοντά στο "Φιλοξένια".Είναι βέβαιο πως πρέπει να επικροτήσουμε την προσπάθεια που κάνει ο δήμος Καλαμάτας, έστω και καθυστερημένα, αφού από το τίποτα και της συνθήκες μπανανίας, κάτι καλό βγαίνει από αυτό...


Πρώτη πτήση της σεζόν από εξωτερικό !
Η τουριστική άνοδος και δυναμική που αναπτύσσει η Μεσσηνία και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας φαίνεται πως θα συνεχίσει να επιβεβαιώνεται και φέτος, αφού τα μηνύματα από το ξεκίνημα της σεζόν είναι ενθαρρυντικά.
Έτσι στο διεθνή Αερολιμένα του νομού μας προσγειώθηκε σήμερα αεροσκάφος από τη Δανία που σημαίνει πως μία ακόμα αγορά του εξωτερικού-από τη μακρινή Σκανδιναβική χώρα-  δείχνει για πρώτη φορά την προτίμησή της στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν κι'άλλες...
Η Μεσσηνια πρωτοσελιδο στο περιοδικο της "Aegean"Η Μεσσηνια πρωταγωνιστει αυτον τον μηνα στο περιοδικό "Blue"  των αερογραμμων της "Aegean". Έτσι σε ενα εκτενες και πρωτοσέλιδο αφιέρωμα του εν λόγω περιοδικού προβάλλονται πολλες από τις ομορφιες του νομου μας, συνοδευομενες απο γνωστα, αλλα και σχετικα αγνωστα γραπτα στοιχεια.


Δείτε και ακούστε λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο-αφιέρωμα του best-tvΑπιστευτο σκηνικο σε δικαστηριο: κακοποιος ορμησε στην εδρα !Δεν έχει προηγούμενο στη Μεσσηνία  αυτό που συνέβη χθες στο μικτό ορκωτό εφετείο Καλαμάτας όπου εκδικαζόταν μια υπόθεση που πριν μερικά χρόνια είχε σοκάρει τη Μεσσηνία......

Εκεί λοιπόν εκδικάστηκε η δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου, το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου του 2009 μέσα στο γραφείο του στην Κυπαρισσία και για την ακρίβεια η έφεση των κατηγορουμένων (ένας Αλβανός κι΄ενας Βορειοηπειρώτης). Ο μεν Βορειοηπειρώτης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο Αλβανός γλίτωσε τελικά με 12 χρόνια ποινής για απλή συνέργεια και με πρότερο έντιμο βίο.

Η ανακοίνωση της απόφασης εξόργισε τόσο πολύ τον Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενο, ο οποίος όρμηξε προς την έδρα για να λιντζάρει τους δικαστές, αλλά τελικά οι αστυνομικοί τον συγκράτησαν έγκαιρα, πριν προλάβει να πηδήξει πάνω στην έδρα !! 
Ο ισοβίτης μάλιστα πρόλαβε μάλιστα να πει στους δικαστές και στην οικογένεια του θύματος, πριν βγουν από την αίθουσα, πως είναι αθώος και πως τον έβαλαν φυλακή τζάμπα και δεν μπόρεσε να πει τίποτε άλλο γιατί τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί... 

Ο  Βορειοηπειρώτης άκουσε τα ισόβια δεσμά για τρίτη φορά, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε από την αρχή στο δεύτερο βαθμό, μετά από αίτημα αναίρεσης του ίδιου στον Αρειο Πάγο κατά της απόφασης του Εφετείου στις 27 Φεβρουαρίου 2013 (οπότε το αναιρετικό δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και ακύρωσε την απόφαση ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του). Από την άλλη ο Αλβανός κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών, με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ πρωτόδικα είχε επιβληθεί και στους δύο κατηγορούμενους ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάτι που τελικά ανατράπηκε.
Χθες, ωστόσο οι δικαστές έκριναν πως Αλβανός δεν είναι συναυτουργός στο έγκλημα, όπως είχε κριθεί από τα προηγούμενα δικαστήρια. Αντίθετα, βρήκαν ένοχο τον Βορειοηπειρώτη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ενώ απέρριψαν και το αίτημα των δικηγόρων του για μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρο σωματική βλάβη. 
Το άγριο έγκλημα που είχε σοκάρει εκείνη την εποχή  τη Μεσσηνία, φέρεται ότι είχε ως κίνητρο επαγγελματική υπόθεση του θύματος. Ο άτυχος δικηγόρος είχε αναλάβει υπόθεση που αφορούσε ανεξόφλητες επιταγές του εν λόγω κατηγορούμενου σε δύο Κυπαρίσσιους τεχνίτες που είχαν τοποθετήσει τα αλουμίνια και τα ντουλάπια στο καινούργιο του σπίτι και από εκεί να ξεκίνησε η αντιδικία που κατέληξε στο εν ψυχρώ έγκλημα. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύντομα στην Καλαμάτα !


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σύντομα την Καλαμάτα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο δήμαρχος της πόλης μας Παναγιώτης Νίκας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Παναγιώτης Νίκας δεν θέλησε να πει περισσότερα για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Κυριάκο, ενώ σε ερώτηση για το αν αν απασχόλησε τους δύο άνδρες το θέμα των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις αναταράξεις που αυτό έχει δημιουργήσει, απάντησε πως «Βεβαίως μιλήσαμε για το θέμα των σκουπιδιών και καταλήξαμε ότι συμφωνούμε με τη ΣΔΙΤ, γενικά ως διαδικασία. Από εκεί και πέρα είναι άλλα ζητήματα, δεν θέλω να μιλήσω για αυτά» αρκέστηκε να δηλώσει ο δήμαρχος Καλαμάτας ο οποίος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, είπε στην «Ελευθερία»:
«Είχαμε μια μακρά συζήτηση, ήταν μια προγραμματισμένη κουβέντα εφ’ όλης της ύλης -της αυτοδιοικητικής, αλλά και γενικότερα. Οι απόψεις μου είναι γνωστές, όπως και οι απόψεις του προέδρου και πάντα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Αλλωστε κουβεντιάζουμε και τηλεφωνικώς, πολλές φορές.
Μιλήσαμε κυρίως για αυτοδιοικητικά θέματα, αλλά και γενικότερα άλλα ζητήματα. Κουβεντιάσαμε για οτιδήποτε είναι στην επικαιρότητα. Εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι υπάρχει γενική σύμπτωση απόψεων.
Για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης σκοπεύω να δω και τους άλλους αρχηγούς, όλους. Το θεωρώ χρέος μου να το κάνω, για να τους μεταφέρω, μέσα από τις εμπειρίες που έχω, την άποψή μου για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε ο Π.Νίκας...

Ήττα-σοκ και αποκλεισμός για "μαύρη θύελλα" !Την εντός έδρας ήττα με 1-0 από την ομάδα του Κερατσινίου γνώρισε σήμερα στο γήπεδο του Μεσσηνικού η ποδοσφαιρική ομάδα της Καλαμάτας και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του κυπέλλου ερασιτεχνών (έφτασε μέχρι προημιτελικά). 

Στο πρώτο ημίχρονο παίχτηκε κακό ποδόσφαιρο, με την Καλαμάτα να έχει απλά την υπεροχή και την κατοχή της μπάλας, αλλά να απειλεί ελάχιστα και το 0-0 ήρθε φυσιολογικά.
Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι ζωντάνεψε με την Καλαμάτα να γίνεται πιο επιθετική και να χάνει τρεις, τέσσερις καλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, ενώ οι φιλοξενούμενοι πρόσεχαν κυρίως την άμυνά τους

Το Κερατσίνι έδειξε ωστόσο πως είναι μια πολύ καλή και οργανωμένη ομάδα και σε μια ξαφνική αντεπίθεση στο 88ο λεπτό, εμεταλλεύτηκε μια ολιγορία της Καλαματιανής άμυνας και άνοιξε το σκορ, μετά από σέντρα και μια κεφαλιά του αφύλακτου Φούντα !

Το τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε και έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης στους Πειραιώτες. Το χειρότερο ωστόσο δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός πως η Καλαμάτα δεν πείθει ότι είναι μια καλή ομάδα που να δίνει αισιοδοξία στους φίλους της για το μέλλον !
Ουσιαστικά στο πρώτο δύσκολο παιχνίδι που έπαιξε μέσα στη σεζόν-κόντρα σε πραγματικά καλή ομάδα- τα θαλάσσωσε μέσα στην έδρα της. Γιατί μη μου πει κανείς ότι ήταν δύσκολα παιχνίδια τα χωριά και οι γειτονιές του τοπικού πρωταθλήματος (όταν μάλιστα φέτος οι καλές ομάδες της κατηγορίας δεν επένδυσαν) ή το Ξυλόκαστρο και ο Πανηλειακός (και αυτός τα ίδια χάλια μ'εμάς έχει...). 

Αυτό και μόνο τα λέει όλα για τη φετινή ομάδα του Σταύρου Παπαδόπουλου και του Χατζηαγγελή που χρειάζεται σημαντικές τομές και χρήματα για να βελτιωθεί.

Ο 17ος αγώνας δρόμου ΚαλαμάταςΜε περίπου 1.500 συμμετέχοντες-κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ-πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα ο 17ος αγώνας δρόμου Καλαμάτας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, στον αγώνα δυναμικού βαδίσματος των 10 χιλιομέτρων αλλά και στον αγώνα των 2 χιλιομέτρων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Διοργανωτής ήταν και φέτος ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας ενώ ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στο στο Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Καλαμάτας) με σύνθημα «Κάνε τη λευχαιμία παρελθόν».
Πρώτος νικητής ήταν ο Χρήστος Παπούλιας δεύτερος ο Κυριάκος Συμυριώτης και τρίτος ο Νικόδημος Νικολακέας από την Μάνη, ενώ πρώτη γυναίκα αναδείχθηκε η Ελένη Θεοδωρακοπούλου. Τέλος πρώτος στον αγώνα δυναμικού βαδίσματος ήταν ο Κώστας Αποστολόπουλος.


Συνελήφθησαν μέλη σπείρας


Συνελήφθησαν μέλη σπείρας που διακινούσε ηρωίνη, κάνναβη και λαθραίο καπνό στη Μεσσηνία - Πλούσια δράση τους τελευταίους 7 μήνες.

Διακριβώθηκε , μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, η εγκληματική δράση οργάνωσης που διακινούσε ποσότητες ναρκωτικών ουσιών στη Μεσσηνία.
Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που αποτελούνταν από οκτώ (8) ημεδαπούς, ηλικίας από 29 έως 64 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για –τα κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και του Τελωνιακού Κώδικα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συστηματικής και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους επτά (7) μήνες, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης, ηρωίνης και ναρκωτικών δισκίων), στη Μεσσηνία.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί σε προγενέστερους χρόνους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έξι (6) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και είχαν κατασχεθεί συνολικά:                                                
     ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους -6.946- γραμμαρίων,
  • ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους -48,3- γραμμαρίων,
  • -191- ναρκωτικά δισκία,
  • -5- ζυγαριές ακριβείας,
  • το χρηματικό ποσό των -5.630- ευρώ, ως προερχόμενα από την τέλεση αξιόποινων πράξεων και
  • ένα (1) όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
 Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από -1,5- κιλό ηρωίνης και -25- κιλά κάνναβης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις -100.000- ευρώ 
 Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι δύο (2) από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με ακόμη έναν (1) 63χρονο ημεδαπό, είχαν συστήσει συμμορία, με σκοπό την διακίνηση ποσοτήτων λαθραίου καπνού στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από -6- κιλά λαθραίου καπνού.  
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες. 
Από: www.best-tv.gr

Πόλο στην Καλαμάτα !Πόσοι Μεσσήνιοι γνωρίζουν πως υπάρχει ακόμη water-polo στην πόλη μας ; Νομίζω λίγοι, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο μία ομάδα αλλά τρεις !

Δύο από αυτές μάλιστα αγωνίζονται στη δεύτερη εθνική κατηγορία (τρίτη στη σειρά δηλαδή) και είναι ο ιστορικός Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο Άργης Καλαμάτας. Αυτή την εποχή διεξάγεται λοιπόν στο κολυμβητήριο Καλαμάτας ο δεύτερος γύρος της δεύτερης κατηγορίας με τη συμμετοχή και των δύο Καλαματιανών ομάδων που προσπαθούν για το καλύτερο μέσα στην έδρα τους.

Δείτε τι είπαν στην τηλεόραση του best οι προπονητές του Ν.Ο.Κ. και του Ν.Ο.Ιτέας.Αίσχη και αλητείες στο Καλαμάτα-Πανηλειακός !


Δυο ιστορικές ομάδες της Πελοποννήσου, Καλαμάτα και Πανηλειακός συναντήθηκαν χθες μετά από πολλά χρόνια σε επίσημο παιχνίδι (κύπελλο ερασιτεχνών), αλλά δεν ήταν για καλό...

Η διοικήσεις των ομάδων συμφώνησαν να έρθουν στην Καλαμάτα και φίλοι του Πανηλειακού να παρακολουθήσουν το ματς (ως προφανώς μια κίνηση συμφιλίωσης και για να ξεχαστούν τα παλιά), αλλά φαίνεται πως κάποιοι αλήτες (και δικοί μας και Πυργιώτες) και προβληματικοί τύποι ήταν αποφασισμένοι να αναζωπυρώσουν μια ηλίθια ποδοσφαιρική κόντρα που ξεκίνησε κοντά 25 χρόνια πριν και είχε φέρει σοβαρά επεισόδια και τραυματίες !

Έτσι λοιπόν αρχικά το πούλμαν του Πανηλειακού δέχθηκε βροχή από πέτρες εισερχόμενο στη Μεσσηνία και είναι ευτυχές που δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως παλιά. Έπειτα, παρότι υπήρχαν διασκορπισμένοι αστυνομικοί μέσα και έξω από το γήπεδο, τα επεισόδια είχαν συνέχεια και μετά το τέλος του αγώνα ,όταν μια μερίδα δικών μας Καλαματιανών ανεγκέφαλων επιχείρησαν να επιτεθούν στους Πυργιώτες, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία και απομακρύνθηκαν μετά από συνομιλίες με τους αστυνομικούς (λες και δουλειά της αστυνομίας είναι να συζητάει με τους ταραξίες και όχι να τους συλλαμβάνει και να τους "ματσουκώνει") !

Αφού πλέον φαινόταν ότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει, πλησίαζε η ώρα να φτάσουν τα λεωφορεία για να αναχωρήσουν οι φίλαθλοι των φιλοξενουμένων. Τότε κάποιοι Καλαματιανοί άρχισαν να εκσφενδονίζουν καθίσματα στους αστυνομικούς και στους οπαδούς των φιλοξενουμένων, οι οποίοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο και έβαλαν και φωτιά σε καθίσματα στην κερκίδα !

Φωτιά που όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε, για αυτό και στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με τους πυροσβέστες όμως να μη μπορούν να μπουν στην κερκίδα, διότι κινδύνευαν...Τελικά οι Πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ να σημειωθεί ότι δυστυχώς  οι ζημιές στο γήπεδο είναι μεγάλες.
Με μεγάλη καθυστέρηση έγινε τελικά η αναχώρηση της αποστολής του Πανηλειακού και των οπαδών του από το γήπεδο του Μεσσηνιακού και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για έναν άλλο λόγο.  Μετά τη λήξη του αγώνα όταν ο διαιτητής Χρήστος Βεργέτης (Αρκαδίας) και οι δυο βοηθοί του μπήκαν στα αποδυτήρια τους, διαπίστωσαν ότι έλειπε η χρηματική αμοιβή που τους είχε καταβληθεί πριν την έναρξη του ματς και την οποία, όπως ανέφεραν, είχαν βάλει στα πράγματα τους ! Κάπως έτσι μπήκε "το κερασάκι στην τούρτα" της αλητείας και της παρακμής.
Για την ιστορία η μαύρη θύελλα νίκησε 3-2 τον Πανηλειακό και προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών, αλλά ποιός ασχολήθηκε... Σημασία έχει ότι ο τόπος μας δυσφημίστηκε και ντροπιάστηκε (και δεν θα μπω βέβαια σε διαδικασία να κρίνω ποιοι από τους δύο  φταίνε περισσότεροι και ποιοι ήταν οι πιο κάφροι) και πως και εμείς ως Καλαμάτα-όπως βέβαια και όλη η Ελλάδα- είμαστε σε πνευματική και κοινωνική παρακμή (εκτός από την οικονομική) και δεν θέλουμε να αλλάξουμε ως λαός !
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το έργο των...υπέροχων φιλάθλων...
Εντυπωσίασαν τα μπουλούκια στο "χορό της φωτιάς" - Αναβίωσε το εθίμου του Σαϊτοπολέμου στην Καλαμάτα


                
Το έθιμο του σαϊτοπολέμου αναβίωσε όπως κάθε χρόνο ανήμερα του Πάσχα. Στην Καλαμάτα οι σαϊτολόγοι και τα μπουλούκια σε ένα ξεχωριστό… χορό της φωτιάς προσέφεραν εντυπωσιακές εικόνες, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις τις οποίες μετέδωσε ζωντανά σε όλο τον κόσμο η τηλεόραση BEST.

 
Στο φετινό σαϊτοπόλεμο έλαβαν μέρος 9 ομάδες σαϊτολόγων: «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου, «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου , «Κούγκι» του Κώστα Μπουρδέκα, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, «Παραδοσιακή Φυτειά» του Παύλου Κρεμμύδα, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο:Πηγή και περισσότερες φωτογραφίες στο          http://www.best-tv.gr/index.php/main-articles/item/40235-entyposiasan-ta-bouloykia-sto-xoro-tis-fotias-anaviose-to-ethimou-tou-saitopolemou-stin-kalamata-video-pics-link  


#PasxaKalamata - "Γίνε διαφημιστής του Δήμου μας" !
Από: www.best-tv.gr

Πολύ μεγάλη κίνηση λοιπόν και φέτος στην Καλαμάτα τις ημέρες του Πάσχα. Στην προσπάθεια ωστόσο του δήμου να ενισχυθεί το τουριστικό προφίλ της πόλης προσκαλεί τον κόσμο να… πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες που θα απαθανατίζουν τις ευχάριστες στιγμές από τις πασχαλινές διακοπές στην περιοχή. Χαρακτηριστικό το hashtag #PasxaKalamata.


Εορταστικές εκδηλώσεις για το Πάσχα στο Δήμο ΚαλαμάταςΚατά τη μεγάλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στον δήμο Καλαμάτας εορταστικές  εκδηλώσεις σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
Μεγάλη Παρασκευή:  9.30 το βράδυ,  κάψιμο Ιούδα, σαΐτες στη Ράχη και στον Αβραμόγιαννη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Kοινότητας Καλαμάτας. Επίσης, στην Πλατεία Φυτειάς.
Κυριακή του Πάσχα: 8 το βράδυ, σαϊτοπόλεμος στο βόρειο πάρκινγκ του Νέδοντα και στην Πλατεία Οθωνος, με: ρίψη σαϊτών, παρέλαση, κεράσματα και παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν: Σύλλογος Σαΐτολόγων Δήμου Καλαμάτας, Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Σύλλογος "Ελληνομνήμονες", Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας.
Δευτέρα του Πάσχα: τσούγκρισμα αυγών και πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι στη 1 μ.μ. στο Καρβέλι στην κεντρική πλατεία. Η διοργάνωση είναι του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων. Θα γίνει επίσης κάψιμο Ιούδα και θα ρίξουν σαΐτες, στις 7 το απόγευμα, στην Αιθαία στην κεντρική πλατεία.
Ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων των σαϊτολόγων Καλαμάτας είναι το παρακάτω :
 Μ. Πέμπτη: Έθιμο «Ξαμόνια». Τα «Ξαμόνια» είναι ένα λαϊκό προσκύνημα στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας που γίνεται πολλές δεκαετίες και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι πιστοί, με αφετηρία την θέση «Κουφού Ελιές», μαζεύονται στις 12 τη νύχτα και ξεκινούν με μια ολονύκτια περιήγηση στα ξωκλήσια, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη, άναμμα καντηλιών και σύντομες ψαλμωδίες. Το δρομολόγιο είναι: Ευαγγελίστρια, Αγιοι Θόδωροι, Αγιος Νικόλαος, Εισόδια Παναγίας, Αγία Αικατερίνη, Προφήτης Ηλίας Σανατορίου, Αγία Σωτήρα, Αγιος Νεκτάριος, Αγιοι Ανάργυροι, Αγιος Χαράλαμπος, Αγιος Θανάσης και Βελανιδιά (Τα τελευταία χρόνια, στα δύο τελευταία δεν πάνε γιατί είναι φραγμένα κτήματα). Η επιστροφή στην Καλαμάτα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, από τον δρόμο του Πέταλου.
 Μ. Παρασκευή: Στην πλατεία στον Αβραμόγιαννη Ράχης γίνεται η «Ανατίναξη του Ιούδα,» από την «ομάδα ειδικών κατασκευών» του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ράχη». Ο υπερμεγέθης Ιούδας δεν καίγεται απλά, μα ανατινάζεται τελετουργικά, μέσα σε ορυμαγδό κρότων από βαρελότα, μέσα σε σύννεφα καπνού μπαρούτης και συνοδευόμενος από δεκάδες αερόστατα μικρά, μεγάλα και τεράστια.
Την Μ. Παρασκευή: Τα μπουλούκια σαϊτολόγων ρίχνουν τις σαΐτες και στους επιτάφιους των ενοριών τους. Αναλυτικότερα: Τα μπουλούκια «Κρυφό Σχολειό», «Επίλεκτοι», «Νικηταράς» και «Βετεράνοι Ράχης - Κουφού Ελιές» θα ρίξουν στην πλατεία του Αβραμόγιαννη στους επιτάφιους Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. Το μπουλούκι «Παραδοσιακή Φυτειά» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο των Ταξιαρχών, μπροστά από το 3ο Δημοτικό σχολείο. Τα μπουλούκια του Αγίου Σίδερη «Πρωτοπόροι» και «Αγία Λαύρα» θα ρίξουν σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, στην οδό Ευαγγελισμού. Το μπουλούκι «Κούγκι» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγιάννη Πρόδρομου, στην πλατεία της εκκλησίας. Το «μπουλούκι της Φυτειάς» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων, στο ύψος της παιδικής χαράς, στην οδό Π. Καίσαρη.
 Κυριακή του Πάσχα: Αργά το απόγευμα, διεξάγεται ο σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στον χώρο του πάρκινγκ, απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό Σχολείο και την Πλατεία Οθωνος. Στον φετινό θα πάρουν μέρος 9 ομάδες Σαϊτολόγων: «Κρυφό Σχολειό» των Κυριάκου και Σπύρου Ζησιμάτου, «Επίλεκτοι» του Παντελή Ζησιμάτου, «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» του Κώστα Σωτηράκου, «Αγία Λαύρα» των Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκου, «Κούγκι» του Χρήστου Σαμιώτη, «Το μπουλούκι της Φυτειάς» των Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου, «Παραδοσιακή Φυτειά» των Δημήτρη Ξωξάκου και Παύλου Κρεμμύδα, «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά και «Βετεράνοι Ράχης - Κουφού ελιές» του Τάκη Παντελόπουλου.
 Δευτέρα του Πάσχα: Στην πλατεία της Αιθαίας (13 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα), επί του παλαιού εθνικού δρόμου - η ντόπια ομάδα Σαϊτολόγων «Το Κρυφό Σχολειό Αιθαίας», που δημιουργήθηκε από τo σαϊτολόγο καπετάν Νίκο Τσικούρη, θα ανατινάξει τον Ιούδα και θα ρίξει εκατοντάδες σαΐτες, συνεχίζοντας το τοπικό έθιμο.

Έπεσε στη θάλασσα για να μην τον συλλάβουν !


Η ΒΕΡΓΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ένα μάλλον ασυνήθιστο περιστατικό για την Μεσσηνία συνέβη προχθές στην πόλη, όταν ένας 29χρονος Αλβανός διαρρήκτης εγκλωβίστηκε από τους αστυνομικούς και επιχείρησε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα !

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Βέργας όταν η ομάδα ΔΙΑΣ καταδίωκε τον νεαρό διαρρήκτη  στο παραλιακό προάστιο της Καλαμάτας και εκείνος στην προσπάθειά του να τους ξεφύγει βούτηξε στη θάλασσα ! 
Οι γείτονες του σπιτιού στο οποίο προσπαθούσε να μπει ο διαρρήκτης κινητοποίησαν την Αστυνομία και αμέσως έφτασαν οι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ.    Μόλις τους είδε ο νεαρός κακοποιός τράπηκε σε φυγή τρέχοντας προς την παραλία. Όμως, οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και αυτός έπεσε στο νερό και προσπαθούσε να ξεφύγει κολυμπώντας. Σύντομα, όμως, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να πάει μακριά και αναγκάστηκε να παραδοθεί! 

Λίγο αργότερα προσήχθη στην Ασφάλεια, όπου μεταφέρθηκε και το νοικιασμένο αυτοκίνητό του στο οποίο βρέθηκαν τα διαρρηκτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε. Η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί αν έχει διαπράξει και άλλες διαρρήξεις, ενώ στο μεταξύ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας που του άσκησε δίωξη για απόπειρας κλοπής. 

Η Καλαμάτα "έτρεξε για τη Μυρτώ" - 


Συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου και η προσφορά αγάπης.Από: www.best-tv.gr

Mία εκδήλωση που συγκίνησε και που ο κόσμος της Καλαμάτας αγκάλιασε πραγματικά έγινε στην Καλαμάτα.
O Αθλητικός σύλλογος Ακρίτας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου διοργάνωσαν ένα διήμερο εκδηλώσεων με την ονομασία Messinia Street Relays και σύνθημα ''τρέχουμε για την Μυρτώ...''. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη Μυρτώ, στο άτυχο κορίτσι που το καλοκαίρι του 2012 η απίστευτη περιπέτεια της στον νησί της Πάρου συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Πέντε χρόνια αργότερα τα φώτα έχουν σβήσει, αλλά ο αγώνας που δίνει η Μυρτώ συνεχίζεται πιο έντονος. Η ίδια βρέθηκε συνοδευόμενη από την μητέρα της στην Καλαμάτα όπου και της προσφέρθηκε ένα μηχάνημα οξυγόνου, μία προσφορά αγάπης. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Σημαντικές διακρίσεις Καλαματιανών σε διεθνή διαγωνισμό χορού


ΤΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ TEAM ΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στη διοργάνωση «9ο Athens Dance Sport Open Festival 24-26 March 2017» έλαβε μέρος με επιτυχία η σχολή χορού "Vive Bailando" από την Καλαμάτα, με αρχηγό την Μαρία Σκαφιδά (η οποία είναι και πιστοποιημένη κριτής).
Οι χορευτές επέστρεψαν με χρυσά - ασημένια μετάλλια (και 1 χάλκινο), καθώς και με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Ολοι τους κατέκτησαν θέσεις μέσα στην 1η δεκάδα όλων των κατηγοριών, ενώ διαγωνίστηκαν με 35 χορευτές, ανά μέσο όρο. 
Αναλυτικά οι βραβευθέντες και η κατάταξή τους έχει ως εξής: Μαρία Κεφαλά: Hip Hop Youth Solo χρυσό μετάλλιο, Κωνσταντίνος Μυλωνάς - Παναγιώτα Δημοπούλου: Junior 2, Rumba χρυσό, Cha Cha ασημένιο,  Δήμητρα Γκέκα: Juvenile 1 Hip Hop Solo ασημένιο, Νάντια - Μαρία Ξυπολίτου: Youth Solo Hip Hop 7η/18, Καλλιόπη Μπουζιάνη: Junior Solo Hip Hop 10η/25, Ευγενία Παρασκευοπούλου: Junior Solo Ηip Hop 10η/25, Μαλβίνα Γαλανάκη: Youth Solo Samba 7η/21, Youth Solo Jive 10η/25, Μαρίνα Σπίνου: Juvenile Solo Cha Cha 7η/41, Juvenile Solo Rumba 6η/41, Χριστίνα Πόνε: Juvenile Solo Cha Cha 16η/41, Σταυριάννα Σταθοπούλου: Junior Solo Samba 17η/33, Ιωάννα Σπυροπούλου: Junior Solo Rumba 21η/41, Junior Cha Cha 20/38.
Αll Ladies Youth Latin χάλκινο μετάλλιο 3/12, Υouth Group Hip Hop 4/9: Μαλβίνα Γαλανάκη, Ιωάννα Καψαμπέλη, Ειρήνη Καψαμπέλη, Μαρία Κεφαλά, Ευγενία Νικολοπούλου, Βίκυ Παυλή, Ρόη Πίσπα, Νάντια - Μαρία Ξυπολίτου.
Junior Group Ηip Ηop: χρυσό 1/9: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Παναγιώτα Δημοπούλου, Ελπίδα Φράγκου, Πελαγία Γκούμα, Μυρτώ Κετζάκη, Τζωρτζίνα Μαυρίκη, Καλλιόπη Μπουζιάνη, Kωνσταντίνος Μυλωνάς, Ευγενία Παρασκευοπούλου, Ευθυμία Σπηλιοτοπούλου, Ιωάννα Σπυροπούλου, Σταυριάννα Σταθοπούλου, Μαρία - Ελένη Τριγκιλίδα, Δήμητρα Τσόκου, Ραφαηλία - Δήμητρα Ξυπολίτου.
All Ladies Junior 2: 4/7: Παναγιώτα Δημοπούλου, Μυρτώ Κετζάκη, Ιωάννα Σπυροπούλου, Σταυριάννα Σταθοπούλου, Μαρία - Ελένη Τριγκιλίδα, Ραφαηλία - Δήμητρα Ξυπολίτου.
Adults One-Dance Rumba: Μελίνα Λάππα - Δημήτρης Σκαφιδάς 13/21, Adults One-Dance Cha Cha 15/21. 

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

Στη Μεσσηνία ο πρέσβης της Ιταλίας

Τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα θα επισκεφθούν σήμερα και αύριο ο πρέσβης της Ιταλίας Λουίτζι Μάρας και ο οικονομικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας Ενρίκο Μπαρμπάτο.
Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΑΡΑΣ

Το διήμερο αυτό θα συναντήσουν τις δημοτικές αρχές Μεσσήνης και Καλαμάτας και θα παρευρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Ιχνη Μεσογείου” του Ινο Λουτσία, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης.


Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της ΚαλαμάταςΗ Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με λαμπρό τρόπο τίμησε την 196η επέτειο από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και τα γεγονότα αναβίωσαν με την καθιερωμένη ξεχωριστή αναπαράσταση στην πλατεία 23ης Μαρτίου, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν από εδώ.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα στο 


Μέτωπο Μαλαπάνη – Πλεμμένου κατά Τατούλη...


Από www.best-tv.gr


Μια υπόθεση με πολλές προεκτάσεις εξελίσσεται στις δικαστικές αίθουσες της Καλαμάτας και με έντονες
πολιτικές αποχρώσεις. Σήμερα στο Εφετείο γράφηκε ένα ακόμη επεισόδιο, με την εκδίκαση της έφεσης που έχουν υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας είχε καταθέσει μήνυση  για το θέμα που έχει να κάνει με τις δημοσιεύσεις διακηρύξεων την περίοδο 2011 -2012 κάνοντας αναφορά για ανισοκατανομή, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να επιβάλλει σε Τατούλη και Νικολάκου στον πρώτο βαθμό, ποινή φυλάκισης 12 μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για το αντίστοιχο διάστημα.
Έτσι σε μια ακροαματική διαδικασία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, εκδικαζόταν η έφεση που άσκησαν τα δύο ηγετικά στελέχη της Περιφέρειας, που είχαν στο πλευρό τους, αντιπεριφερειάρχες αλλά και συμβούλους.
Από τα όσα αποτυπώθηκαν σήμερα στην ακροαματική διαδικασία ιδιαίτερου σχολιασμού χρήζουν δύο αναφορές που προκάλεσαν αίσθηση και προήλθαν, η μία από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη – που τιμήθηκε με την επιλογή των Μεσσηνίων διεκδικώντας τον τίτλο αυτό στο πλευρό του κ. Τατούλη(!) – και η δεύτερη από τον Εκδότη της εφημερίδας «Ελευθερία» Ντίνο Πλεμμένο.
Ο κ. Πλεμμένος στην κατάθεσή του σημείωσε πως η ζημία της εφημερίδας από την ανισοκατανομή των δημοσιεύσεων είχε οικονομικό και ηθικό αντίκτυπο «...ο κ. Τατούλης ήθελε να θέσει την εφημερίδα στο περιθώριο. Από την πρώτη στιγμή που η στάση της εφημερίδας ήταν κριτική και όχι φιλική προς τον κ. Τατούλη και τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια να… τιθασεύσει την εφημερίδα», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο πως «… ένιωσα πως πάει να με εξοντώσει οικονομικά».
Όταν από τους δικηγόρους της υπεράσπισης της Περιφέρειας σημειώθηκε πως το ποσό της ζημίας ήταν της τάξης περίπου των 1.200€ και εάν συνιστά αυτό που ίδιος χαρακτήριζε ως τεράστια οικονομική ζημία ο κ. Πλεμμένος απάντησε «…αυτό μπορούσε, αυτό έκανε». Μάλιστα να σημειωθεί πως κατατέθηκε και ο ισολογισμός της εφημερίδας το επίμαχο διάστημα που ο συνολικός κύκλος εργασιών της ανέρχεται στο ποσό του 1.500.000€ περίπου.
Ο εκδότης της «Ελευθερίας» παράλληλα σημείωσε πως το 2011 η εφημερίδα πήρε ελάχιστες δημοσιεύσεις και το 2012 καμία από την Περιφέρεια όταν οι άλλες (τοπικές) εφημερίδες λάμβαναν πολύ περισσότερες και παρέθεσε τους συγκριτικούς αριθμούς με «Θάρρος» και «Φωνή», αναφέροντας παράλληλα πως η δική του εφημερίδα έχει τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο κυκλοφορίας.
ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ: «ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΔΡΑΚΟ…»
Ωστόσο το σημείο αναφοράς στις αναφορές Πλεμμένου είναι η προσέγγιση του εκδότη απέναντι στα ερωτήματα για το εάν η εφημερίδα του υποστήριζε ανοιχτά Τατούλη την περίοδο εκείνη και κατά την προεκλογική διαδικασία. Εκεί ο ίδιος σημείωσε πως δεν στήριξε Τατούλη, απλά δεν… υποστήριξε τον άλλον! «Εγώ δεν είπα ψηφίστε Τατούλη, είπα μην ψηφίσετε τον άλλον» (σ.σ. εννοούσε τον αντίπαλο του νυν Περιφερειάρχη για τις εκλογές και τότε Πρόεδρο της ΕΝΑΕ-Νομάρχη Μεσσηνίας Δ. Δράκο) και συνέχισε προκαλώντας αίσθηση «…Δεν θεωρούσα εγώ και η εφημερίδα κατάλληλο το Δράκο για Περιφερειάρχη»!..
Μέσα σε όλα πάντως και με πολιτική αναφορά ξεχωρίζει η εξέταση του Χρήστου Μαλαπάνη ως μάρτυρα υπεράσπισης της εφημερίδας «Ελευθερία», ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας εκλεγμένος με τον κ. Τατούλη. Ο κ. Μαλαπάνης εκτίμησε πως υπήρχε εξαρχής ανισοκατανομή σε βάρος της εφημερίδας και μάλιστα φαίνεται πως ήταν ο «αγγελιοφόρος» του παράπονου του Εκδότη, αφού ο ίδιος ανέφερε «…το έθεσα το θέμα στο κ. Τατούλη και μου είπε να μεταφέρω στον εκδότη πως αυτό το πράγμα θα διορθωθεί».
Μετά ο ίδιος σημείωσε πως η εφημερίδα «υπέστη ζημία, με την απώλεια διακηρύξεων να σημαίνει και μείωση του κύρους της» και να προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας πως μετά την κατανομή δημοσιεύσεων για εκείνο το διάστημα που μία πήγε στην «Ελευθερία», 7 στο «Θάρρος» και 7 στη «Φωνή» «…ένιωσα θιγμένος στην αξιοπρέπειά μου αφού ο κ. Τατούλης μου είχε πει να ενημερώσω τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας πως το θέμα θα διορθωθεί». Ανέφερε δε πως το θέμα αυτό της ανισοκατανομής ήταν ένας από τους λόγους (!) που τον οδήγησαν σε παραίτηση λίγο μετά.
ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ…»
Βέβαια, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση τα όσα σημείωσε με τρόπο… που προκαλεί για τον υπόλοιπο τύπο στο σύνολό του τονίζοντας στο ερώτημα γιατί υπήρξε όλο αυτό το… θέμα με την «Ελευθερία» πως «…Η Ελευθερία ασκεί κατά παράδοση κριτική, οι άλλες εφημερίδες είναι πιο φιλικές στην εξουσία. Και έγιναν πολύ πιο φιλικές μετά την εκλογή Τατούλη με την Περιφέρεια».
Σε ερωτήσεις των δικηγόρων της πλευράς της Περιφέρειας εφόσον θεώρησε ότι υπήρχε ζήτημα γιατί δεν το έθεσε στα συλλογικά όργανα αλλά μέσω emailτο είπε… στον Τατούλη και μετά με ένα προσωπικό σημείωμα σε έναν φάκελο που απέστειλε, σημείωσε πως ήθελε να… προστατέψει τον περιφερειάρχη με τους τόνους να ανεβαίνουν σε ένταση για το εάν οι κινήσεις του κ. Μαλαπάνη αλλά και εν γένει της υπόθεσης έχουν… πολιτικά χαρακτηριστικά.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
Η υπερασπιστική γραμμή από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε να κάνει με την προσέγγιση, πως η αρμοδιότητα των δημοσιεύσεων και των επιλογών του σε ποια εφημερίδα αυτές θα φιλοξενούνταν, ανήκε στην διεύθυνση των υπηρεσιών, και, πως ουδεμία εμπλοκή ή παρέμβαση δεν υπήρξε – ούτε από τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη ή το γραφείο τύπου – σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να υπάρξει μονομερή ή επιλεκτική εφαρμογή αυτού του κανόνα και του νόμου που διέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Μάλιστα προς αυτό κατέθεσαν ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π. Γιαννακέας και ο τότε Δ/ντής Οικονομικών Θ. Αγγελόπουλος. Ο κ. Γιαννακέας σημείωσε πως ο ίδιος είχε την απόλυτη ευθύνη των δημοσιεύσεων και προς τα πού έπρεπε να γίνουν και ποτέ δεν του ζητήθηκε να πράξει κάτι άλλο. Ο ίδιος έκρινε με βάση το νόμο των διακηρύξεων την ισοκατανομή και ανέφερε πως τα τελευταία δυο χρόνια αυτή εξυπηρετιόταν συνολικά. Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε πως ο κ. Τατούλης δεν είχε καμία ανάμειξη και κατέθεσε τον προβληματισμό του εάν πρόκειται για στοιχεία που αφορούν την ημέρα καταχώρησης ή τιμολόγησης, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές σε αυτό το επίπεδο  «…γιατί κάποια μπορεί να πληρωθεί αρκετό χρόνο ή και χρόνια μετά».
Παράλληλα από την πλευρά των δικηγόρων σημειώθηκε πως δεν υπήρχε κανένας δόλος ή οποιαδήποτε ιδιοτέλεια στην υπόθεση των δημοσιεύσεων, αφού εάν… ήθελε η Περιφέρεια να επιδράσει … αρνητικά προς την εφημερίδα θα είχε διακόψει τις συνδρομές για τις οποίες η εφημερίδα λαμβάνει ένα… σεβαστό ποσό, αλλά και από άλλους οργανισμούς όπως η Αναπτυξιακή (που λειτουργεί ως Α.Ε. και δεν επηρεάζεται από τους κανόνες του δημόσιου λογιστικού).
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Από την πλευρά υπεράσπισης του κ. Πλεμμένου η γραμμή ήταν πως ο κ. Τατούλης φέρει την ευθύνη αφού έχει την υπογραφή στο θέμα των δημοσιεύσεων, ενώ ήθελε κεντρικά να έχει την επίγνωση του τι συμβαίνει με τις δημοσιεύσεις  και αυτό αποτυπώνεται στην ενημέρωση που ήθελε να έχει και ζητούσε το γραφείο τύπου.
Αναφέρθηκε δε πως ο Περιφερειάρχης ήθελε να… εκφοβίσει και να προκαλέσει οικονομική ζημία με μηνύσεις και αγωγές κατά της εφημερίδας, αποτυπώθηκαν στοιχεία για το επίμαχο διάστημα 2011-2012 για τις κατανομές. Σημειώθηκε πως η εφημερίδα το 2011 είχε με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα αποτυπώσει τα όσα με την στάση της περιφέρειας εξελίσσονταν ως προς την… ανισοκατανομή και είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίδρασή της και παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή αντίθετα το 2012 δεν πήρε καμία δημοσίευση.
Παράλληλα τονίστηκε πως τα τρία έγγραφα που έφυγαν προς τις υπηρεσίες δείχνουν την διάθεση κεντρικού ελέγχου από το γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη των δημοσιεύσεων και προς τα πού αυτές θα πάνε. Ως μάρτυρες για την εφημερίδα κατέθεσαν η Λ. Πλεμμένου και ο Τρ. Δάρρας.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 5 Απριλίου.


Στα σκαριά ανοιχτό θέατρο στην Καλαμάτα
Ένα νέο ανοιχτό θέατρο φαίνεται πως βρίσκεται στα σκαριά στην πόλη της Καλαμάτας, αν και άγνωστο ακόμα το πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο, και αναμένεται να συμβάλει περαιτέρω στη μεγάλη πολιτιστική κουλτούρα που έχει η πόλη
Από: wwww.best-tv.gr

Από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έφθασε στο Δήμο Καλαμάτας οπροσωρινός πίνακας κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων αναφορικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014 – 2020, Τομέας «Περιβάλλον».
Στο πλαίσιο της Δράσης 14.6iv.33.33.3 περιλαμβάνεται 3η κατά σειράν, επί συνόλου 15 προτάσεων, η κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Καλαμάτας με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και δημόσια δαπάνη 998.000 ευρώ. Τo κονδύλι που διατίθεται μέσω του ΕΣΠΑ και του συγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος - Δράσης επαρκεί για την ανωτέρω χρηματοδότηση προς το Δήμο Καλαμάτας και το έργο θα κατασκευασθεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ανοιχτό θέατρο θα έχει 1.800 – 2.000 θέσεις καθημένων θεατών, χωροθετείται στο φυτώριο του Δήμου Καλαμάτας και το κοίλο θα είναι στραμμένο προς το Κάστρο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 998.000 ευρώ.

Το έργο είναι εξόχως αναγκαίο για την πόλη, προκειμένου να είναι δυνατόν να οργανώνονται ανταποδοτικές εκδηλώσεις, επομένως αυτό να είναι ελκυστικό για τα καλλιτεχνικά σχήματα και, επίσης, γιατί το θέατρο του Κάστρου δεν μπορεί, πλέον, να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες της Καλαμάτας για θερινές εκδηλώσεις.

Τέλος, ο συγκεκριμένος χώρος επελέγη γιατί είναι στην «καρδιά» της πόλης, έχει εύκολη προσβασιμότητα και εκατοντάδες θέσεις για στάθμευση οχημάτων.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Αναφορικά με την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου, θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.

Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν, θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην περιοχή πίσω από τη σκηνή θα κατασκευασθεί ένα μονώροφο κτίριο 350 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγασθούν αποδυτήρια καλλιτεχνών, χώροι υγιεινής και ένα κυλικείο. Το δώμα του κτηρίου θα είναι φυτεμένο, έτσι ώστε να αποτελεί τη συνέχεια του τοπίου.

Κατά περίπτωση, το θέατρο θα εξυπηρετείται με πρόσθετες κινητές εγκαταστάσεις, των οποίων οι σταθερές παροχές θα συμπεριληφθούν στις μελέτες των κτισμάτων.

Δεδομένης της εγγύτητας του χώρου με τον ιστό της πόλης, σε συνδυασμό και με τα έργα που θα εκτελεσθούν ή εκτελούνται στην περιοχή, στόχος είναι να προσέρχεται μεγάλο μέρος των θεατών είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια. Η υλοποίηση της κίνησης αυτής θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα εντάξει στη ζωή της πόλης ένα σημείο υποβαθμισμένο.


85 μετανάστες έφτασαν στην Καλαμάτα85 στον αριθμό μετανάστες-οι περισσότεροι φέρονται να είναι από Συρία, Ιράκ και Παλαιστίνη- έφθασαν χθες στην πόλη της Καλαμάτας και εντοπίστηκαν σε ιστιοφόρο που έπλεε ΝΔ της Πύλου.

Προκύπτουν ωστόσο αρκετά προβλήματα και από την έλλειψη αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας στο νομό μας και από το άγνωστο backround των μεταναστών (που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από την τυχοδιωκτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης), αλλά και από τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στους ίδιους, αλλά και στη συνύπαρξη με τους ντόπιους, η φτώχεια και η ανέχεια των μεταναστών (αυτές τις συνέπειες τις βλέπουμε και σε hot spots σε όλη την Ελλάδα).

Έτσι λοιπόν, λόγω αυτής της έλλειψης χώρων, οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν αρχικά στο χώρο του διοικητηρίου Καλαμάτας το οποίο διαθέτει κάποιους κενούς ορόφους και διαμορφώθηκε κατάλληλα με στρώματα ως χώρος φιλοξενίας.
Ωστόσο δεν έμειναν για πολύ εκεί καθώς- και σύμφωνα με τον δήμαρχο Π.Νίκα- πολλοί από αυτούς είναι άρρωστοι και επιβάλλεται να υπάρξει άμεση ιατρική φροντίδα μαζί με την αυτονόητη καθαριότητα και τη γενικότερη υποστήριξη.


Μπροστά στο αδιέξοδο και ύστερα από ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Πούπουζα, αποφασίστηκε η ολιγοήμερη διάθεση της δημοτικής κατασκήνωσης στον Ταΰγετο, με σκοπό την ουσιαστική υποστήριξη και προστασία της υγείας των μεταναστών, χωρίς κίνδυνο για τον τοπικό πληθυσμό. Λογικά δεν αναμένεται ωστόσο να μείνουν για πολύ καιρό εδώ στη Μεσσηνία.Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π.Νίκας στο δελτίο ειδήσεων του Best TV. και ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν είναι σε καλή κατάσταση υγείας και πως ο τόπος μας και η χώρα μας γενικά δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές και οργάνωση για την καλύτερη δυνατή φιλοξενία τους φιλοξενία τους.Ακούστε τον εδώ...
Πέθανε ο πρώην υπουργός Αριστείδης Καλαντζάκος


Την περασμένη Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή ο Μεσσήνιος πρώην βουλευτής και υπουργός Αριστείδης Καλαντζάκος.

Ο Αριστείδης Καλαντζάκος γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1928 στην Κυπαρισσία και υπήρξε βουλευτής (από το 1958 ως το 1967 και από το 1974 ως το 1996) και υπουργός. Ήταν μάλιστα το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης Κανελλόπουλου που ανατράπηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών (1967)  που μέχρι χθες τη νύχτα ήταν εν ζωή.

Ο Αριστείδης Καλαντζάκος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Παρισίων και Νανσί, στη Γαλλία και ή
ταν  διδάκτορας Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν.
Εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με την ΕΡΕ στις εκλογές του 1958 και επανεξελέγη το 1961, 1963 και 1964. Στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών από τις 4 Απριλίου 1967 ως την ανατροπή της από τη χούντα, στις 21 Απριλίου 1967. 

Έπειτα από τη Μεταπολίτευση προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία εξελέγη βουλευτής το 1974, 1977, 1981, 1985, Ιούνιο 1989, Νοέμβριο 1989, 1990 και το 1993. Από τις 10 Σεπτεμβρίου 1976 ως τις 21 Οκτωβρίου 1977 θήτευσε ως υφυπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή. Επί πρωθυπουργίας του Γεωργίου Ράλλη χρημάτισε υπουργός Εμπορίου, από τις 11 Οκτωβρίου 1980 ως τις 21 Οκτωβρίου 1981. Τέλος από τις 11 Απριλίου 1990 ως τις 13 Οκτωβρίου 1993 υπήρξε υπουργός εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με τη σύζυγό του, Δωροθέα, απέκτησαν μία κόρη, τη Σοφία, η οποία εξελέγη επίσης βουλευτής Μεσσηνίας και έγινε υφυπουργός Απασχόλησης το 2000.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του πρώην βουλευτή και Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Αριστείδη Καλαντζάκου:

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετώ τον Αριστείδη Καλαντζάκο.
 Υπήρξε ένας τίμιος αγωνιστής της παράταξης, της Δημοκρατίας και της πατρίδας μας. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, υπηρέτησε ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο την αγαπημένη του Μεσσηνία. 
Το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του αποτελούν την πολιτική παρακαταθήκη που αφήνει στην Ελλάδα μας.
 Στην αγαπημένη του κόρη Σοφία και στους οικείους του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».  

Όσο για την υστεροφημία του ως πολιτικός, θα λέγαμε πως είχε σε αρκετό βαθμό μια δημαγωγία στη ρητορεία του, αλλά από την άλλη ήταν και παράδειγμα σταθερότητας και σοφρωσύνης στην πολιτική του νομού μας που συνήθως χαρακτηρίζεται από αντιπαλότητες και φράξιες.


Μεγάλη επιτυχία για τις καρναβαλικές εκδηλώσειςΜε μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται τον τελευταίο καιρό οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο νομό Μεσσηνίας. Μάλιστα το Καλαματιανό καρναβάλι- που υπάρχει μόνο μια πενταετία- σημειώνει ίσως τη μεγαλύτερη επιτυχία που είχε ποτέ, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο και την καθαρά Δευτέρα θα βρεθεί στο αποκορύφωμά του και το Καλαματιανό καρναβάλι, αλλά και τα παλαιότατα και πολύ δημοφιλή καρναβάλια της Μεσσήνης και της Κορώνης κα.

Μάλιστα η λεγόμενη "κόκκινη νύχτα" δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος διότι  αυτό το Σαββατοκύριακο, που λήγει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, συμπίπτει με την Κυριακή των Απόκρεω που θα γίνει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Υστερόγραφο:  Κύριε δήμαρχε Παναγιώτη Νίκα, πολύ καλό που που είστε ο εμπνευστής του Καλαματιανού καρναβαλιού και που δίνετε και το παρών κάθε χρόνο. Αλλο όμως αυτό και άλλο να μου βγαίνετε σήμερα με το καπέλο και το γιλέκο του Ζορό ! Μήπως ζηλέψατε τη...δόξα του Ψωμιάδη στη Σαλονίκη ; Έλεος...


Αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας με άλλες 22 ξένες πόλεις

 Πύλη για συνολικά 22 πόλεις του εξωτερικού, από τις οποίες 9 είναι πρωτεύουσες (8 στην Ευρώπη και μία στη Μέση Ανατολή), θα αποτελέσει για μία ακόμα χρονιά φέτος το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”
Με τακτικές πτήσεις, αλλά και με τσάρτερ, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα γίνεται ξανά προορισμός τουριστών από χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης από την Κύπρο αλλά και το Ισραήλ.
Οι πόλεις που θα συνδέονται φέτος με την Καλαμάτα είναι: Μόσχα (Aegean), Βιέννη (Austrian), Μόναχο (Aegean, Condor), Φρανκφούρτη (Condor), Ντίσελντορφ (Aegean), Παρίσι (Aegean, Entair Air), Λυών (Aegean, Travel Services), Λιλ (Jet Air Fly / TUI), Ναντ (Aegean, Travel Services), Αμστερνταμ (Transavia), Μπρατισλάβα (Travel Services Sl), Πράγα (Travel Service, Travel Services Sl), Λονδίνο (British Airways, Easy Jet, Thomas Cook), Μάντσεστερ (Thomas Cook), Μπίρμιγχαμ (Thomas Cook), Κατοβίτσε (Small Planet), Στοκχόλμη (Aegean), Κοπεγχάγη (Primera), Μπίλουντ (Primera), Μιλάνο (Aegean, Mistral), Λάρνακα (Aegean, Cobalt Air), Τελ Αβίβ (Arkia).
Εξ άλλου, η Olympic Air έχει προγραμματίσει καθημερινή σύνδεση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 1 Ιουνίου ώς 30 Σεπτεμβρίου, ενώ από 25 Μαρτίου ώς 31 Μαΐου και από 1 ώς 28 Οκτωβρίου μόνο με Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα των διεθνών πτήσεων, όπως ανακοινώθηκε είναι το εξής:
Δευτέρα: Aegean Λυών από 5 Ιουνίου ώς 9 Οκτωβρίου, Condor Φρανκφούρτη / Μόναχο από 5 Ιουνίου ώς 23 Οκτωβρίου, Transavia Αμστερνταμ από 24 Απριλίου ώς 9 Οκτωβρίου, Entair Air Παρίσι από 10 Ιουλίου ώς 25 Σεπτεμβρίου, Cobalt Air Λάρνακα από 17 Ιουλίου ώς 28 Αυγούστου, Travel Services Ναντ από 8 Μαΐου ώς 2 Οκτωβρίου
Τρίτη: Aegean Μόσχα από 2 Μαΐου ώς 26 Σεπτεμβρίου, Travel Services (Sl) Μπρατισλάβα από 20 Ιουνίου ώς 26 Σεπτεμβρίου, Travel Services (Sl) Πράγα 30 Μαΐου ώς 12 Σεπτεμβρίου, Easy Jet Λονδίνο από 29 Μαρτίου ώς 24 Οκτωβρίου
Πέμπτη: Aegean Μόναχο από 1 Ιουνίου ώς 28 Σεπτεμβρίου, British Airways Λονδίνο από 4 Μαΐου ώς 28 Σεπτεμβρίου, Small Planet Κατοβίτσε από 1 Ιουνίου ώς 28 Σεπτεμβρίου, Easy Jet Λονδίνο από 22 Ιουνίου ώς 26 Οκτωβρίου, Transavia Αμστερνταμ από 20 Απριλίου ώς 5 Οκτωβρίου, Primera Μπίλουντ από 22 Απριλίου ώς 19 Οκτωβρίου, Primera Κοπεγχάγη από 18 Μαΐου ώς 19 Οκτωβρίου
Παρασκευή: Aegean Λάρνακα από 4 ώς 25 Αυγούστου, Aegean Μιλάνο από 4 ώς 25 Αυγούστου, Aegean Ντίσελντορφ από 24 Μαρτίου ώς 17 Νοεμβρίου, Aegean Στοκχόλμη από 19 Μαΐου ώς 21 Ιουλίου και 1 ώς 29 Σεπτεμβρίου, Condor Μόναχο από 5 Μαΐου ώς 20 Οκτωβρίου, Travel Service Πράγα από 9 Ιουνίου ώς 22 Σεπτεμβρίου
Σάββατο: Aegean Ναντ από 20 Μαΐου ώς 30 Σεπτεμβρίου, Aegean Παρίσι από 20 Μαΐου ώς 7 Οκτωβρίου, Aegean Στοκχόλμη από 1 ώς 29 Απριλίου και από 7 Οκτωβρίου ώς 18 Νοεμβρίου, Arkia Τελ Αβίβ από 27 Μαΐου ώς 26 Αυγούστου, Transavia Αμστερνταμ από 4 Ιουλίου ώς 26 Αυγούστου, Transavia Αμστερνταμ από 22 Απριλίου ώς 30 Σεπτεμβρίου, Jet Air Fly / TUI Λιλ από 1 Απριλίου ώς 28 Οκτωβρίου, British Airways Λονδίνο από 1 Απριλίου ώς 28 Οκτωβρίου
Κυριακή: Aegean Μόσχα από 11 Ιουνίου ώς 24 Σεπτεμβρίου, Aegean Μόναχο από 19 Φεβρουαρίου ώς 19 Νοεμβρίου, Austrian Βιέννη από 2 Ιουλίου ώς 17 Σεπτεμβρίου, Mistral Μιλάνο από 4 Ιουνίου ώς 17 Σεπτεμβρίου, Thomas Cook Μάντσεστερ από 7 Μαΐου ώς 1 Οκτωβρίου, Thomas Cook Μπίρμινγχαμ από 21 Μαΐου ώς 1 Οκτωβρίου, Thomas Cook Λονδίνο από 14 Μαΐου ώς 1 Οκτωβρίου, British Airways Λονδίνο από 7 Μαΐου ώς 22 Οκτωβρίου.
Από: www.eleftheriaonline.gr

Η Μαλού απόψε στην Καλαμάτα !


Η δημοφιλέστατη τραγουδίστρια της νεολαίας και σέξι παρουσία Μαλού Κυριακοπούλου πρόκειται να τραγουδήσει σήμερα το βράδυ στην πόλη της Καλαμάτας, στο "Yiamas Gastro bar" του "Elite city resort" !

Όπως είναι γνωστό, η Μαλού είναι γέννημα θρέμμα Καλαματιανή και η παρουσία της στα πάτρια εδάφη έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον στην πόλη μας. Οι θαμώνες στο "Elite" αναμένεται να απολαύσουν τις μεγάλες επιτυχίες της τραγουδίστριας, αλλά και άλλα κομμάτια (που και ελαφρολαϊκά) διάφορων τραγουδιστών.

Για πληροφορίες στο: 27210-22434
Ξεκίνησε εντυπωσιακά το Καλαματιανό καρναβάλι  !Με χιλιάδες συγκεντρωμένο κόσμο στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας-παρά την οικονομική κρίση και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα-ξεκίνησε εντυπωσιακά σήμερα το 5ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Θα λέγαμε πως πρόκειται για μια διοργάνωση που έχει κερδίσει αντιστρόφως ανάλογη δημοφιλία με τη σχετικά μικρή της ιστορία !

Αυτό που είδαμε σήμερα στην πλατεία είναι πολύς χορός κέφι και ζωντάνια από Μεσσήνιους, αλλά και ξένους επισκέπτες. Κεντρικός παρουσιαστής είναι ο πολύ δημοφιλής Χρήστος Φερεντίνος, ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας που έδωσε το αρχικό σύνθημα.

Ας πάρουμε μια γεύση από φωτογραφίες,αλλά και βίντεο στο:Νεαρή σε κατάσταση αμόκ: Τρελή κούρσα στο κέντρο της Καλαμάτας! (βίντεο)Νεαρή γυναίκα, 22χρονη φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας, σε κατάσταση αμόκ, πραγματοποίησε τρελή πορεία με κλεμμένο αυτοκίνητο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο της Καλαμάτας και από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Το απίστευτο σκηνικό, όμοιο μ’ αυτό που βλέπουμε σε αμερικάνικες ταινίες, ξεκίνησε στη διασταύρωση Κανάρη και Βαλαωρίτου, στο ύψος των Ταξιαρχών, όταν μια κοπέλα μπήκε απρόσκλητη σε αυτοκίνητο, στη θέση του συνοδηγού. Ο νεαρός οδηγός της ζήτησε να βγει και όταν αυτή που φαινόταν να βρίσκεται στον κόσμο της δεν εννοούσε να φύγει, βγήκε έξω για να τη βγάλει από το ΙΧ, από τη θέση του συνοδηγού. Η κοπέλα, όμως, έκλεισε τις ασφάλειες, πήγε στη θέση του οδηγού κι έκλεψε το αυτοκίνητο. Στη γωνία Κανάρη και Γεωργούλη χτύπησε τα πρώτα σταθμευμένα αυτοκίνητα και βγήκε στην Αριστομένους.
Μέχρι τα φανάρια Βασ. Γεωργίου και Φραντζή, δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τρελή κι επικίνδυνη οδήγηση. Ομως, μετά τα φανάρια το αυτοκίνητο ανέβηκε δεξιά στον ποδηλατόδρομο και στην παλιά Αστυνομία έχασε τον προφυλακτήρα και κάποιο άλλο κομμάτι. Στη συνέχεια κατέβηκε στο δρόμο με μεγάλη, ασυνήθιστη ταχύτητα, με τον κόσμο να μην πίστευε αυτό που έβλεπε. Αφού δε χωρούσε στο δρόμο από τα αυτοκίνητα που κατέβαιναν στην Αριστομένους, τα προσπέρασε από δεξιά στο εργοτάξιο της ανάπλασης, παρασέρνοντας τις σιδερένιες βέργες και τα πλαστικά της προστατευτικής περίφραξης.
Μετά τη Βασ. Κωνσταντίνου άρχισε ξανά να χτυπάει σταθμευμένα αυτοκίνητα και στο ύψος της Αριστοτέλους χτύπησε ένα σταθμευμένο αγροτικό, ένα βανάκι Μερσεντές που εκινείτο και συνέχισε από δεξιά, Η τρελή πορεία του αυτοκινήτου σταμάτησε λίγο πιο κάτω, όταν σφήνωσε σε αυτοκίνητο και δεν μπορούσε να περάσει. Οδηγοί έτρεξαν να την πιάσουν και με δυσκολία την έκαναν καλά. Η νεαρή γυναίκα εκτός ελέγχου αντιστάθηκε σε αστυνομικό με πολιτικά που είχε σπεύσει και του έριξε μια μπουνιά. Τελικά συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χτύπησε και προξένησε ζημιές σε τουλάχιστον 22 αυτοκίνητα !!

Νίκας: Στερούνται σοβαρότητας τα περί διαστημικής πύλης !Ιδιαίτερα αρνητικός φάνηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στα όσα ακούγονται εδώ και καιρό για δημιουργία διαστημικής πύλης στην περιοχή της Καλαμάτας.

Τόνισε συγκεκριμένα πως αυτό το ζήτημα "στερείται σοβαρότητας για λόγους που κάθε λογικός άνθρωπος κατανοεί" και επιπλέον πως «σε μια κοινωνία, η οποία στερείται βασικών αγαθών και υποδομών και επιπλέον, μαστίζεται από χρόνια απουσία κάθε προγραμματισμού, η προβολή θεμάτων, που κινούνται περίπου στο χώρο της φαντασίας, μόνο μηχανισμούς προπαγάνδας, φυγής από την πραγματικότητα ή αυτοπροβολής εξυπηρετεί και τίποτε άλλο. Αρκετά μ' όλα αυτά. Ας συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα και ας προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε» !

Θυμίζουμε πως το θέμα αυτό άρχισε να συζητείται πριν δύο, τρία χρόνια μετά από μια σχετική πρόταση, ή κάτι τέτοιο, ενός Ελληνοαμερικανού επιστήμονα. Πιστεύουμε πάντως και εμείς πως-παρότι θεωρητικά κάτι τέτοιο, θα έδινε μεγάλη προβολή και ίσως και οικονομική ανάσα στην πόλη ή στο νομό- δεν μπορεί να είναι εφικτό, καθώς όντως στερούμεθα βασικών υποδομών, οργάνωσης ,προγραμματισμού και τουριστικής κουλτούρας...


ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ !Σήμερα ως γνωστόν γιορτάζεται στην πόλη μας η ημέρα της Παναγίας Υπαπαντής και η πίστη του καθενός δεν είναι ούτε κάτι μεμπτό, ούτε πρέπει να χλευάζεται. Θα έλεγα μάλιστα πως στην Καλαμάτα επιθυμούμε τις επισκέψεις επισήμων, έστω και με αυτήν την αφορμή.

Αυτό όμως που θεωρούμε γελοίο και το χλευάζουμε είναι η θρησκευτική δημαγωγία και η προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων ή απλής συμπάθειας μέσω αυτής (θρησκοκαπηλεία).
Έτσι λοιπόν ο κύριος ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος που με αυτή την αφορμή επισκέφθηκε σήμερα την πόλη μας, δεν δίστασε να κάνει άλλη μια επίδειξη ρητορικής γελοιότητας και θρησκοκαπηλείας, την οποία γελοιότητα προβάλει μάλιστα προς τα έξω, ως προσωπικό του προτέρημα !

Αφού λοιπόν ο Πάκης μας είπε πρώτα μας είπε το "Πάτερ ημών"-και διαπιστώσαμε οι Καλαματιανοί ότι ως καλός Χριστιανός προσεύχεται και το γνωρίζει απ'έξω- δήλωσεεπί λέξη μετά το τέλος της λιτάνευσης της εικόνας:   «Αντί για άλλη δήλωση θέλω σήμερα εδώ, στην Καλαμάτα, την πόλη της Παναγίας, και μέσα σ' αυτούς τους ταραγμένους καιρούς για τον λαό μας, την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και ολόκληρη την ανθρωπότητα, να επαναλάβω τους στίχους του Μεγαλυναρίου της Υπαπαντής του Κυρίου, «Θεοτόκε η ελπίς, πάντων των Χριστιανών, Σκέπε, φρούρει, φύλαττε τους ελπίζοντας εις Σε.  Χρόνια πολλά και η Παναγιά κοντά μας»...Τα συμπεράσματα δικά σας...

Για την ιστορία, στις σημερινές εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και παραβρίσκονται ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτές Μεσσηνίας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθος πιστών. 

Τέλος απορίες προκάλεσε η απουσία του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος ως γνωστό, έχει καλές σχέσεις με την εκκλησία) που ωστόσο παραβρέθηκε η σύζυγός του. 


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΕΥΡΩ ΧΑΣΟΥΡΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ  !


Πηγή: εφημερίδα "Φωνή"

Χειρότερα από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί εξελίσσεται η φετινή χρονιά στην παραγωγή ελαιολάδου της Μεσσηνίας, ελέω καιρικών συνθηκών και κυρίως των ασθενειών που προκλήθηκαν από την αυξημένη δακοπροσβολή. 

Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι παραγωγοί  δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη συγκομιδή του ελαικάρπου,  γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για μια ασφαλή εκτίμηση η οποία η οποία δυστυχώς θέλει τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη κατά 50 % περίπου, σε σχέση με πρόπερσι καθώς, όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις του προϊόντος, κατά κύριο λόγο, είναι καλές κάθε δεύτερο χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα άσχημη για τη Μεσσηνία, η οποία είναι κατά βάση ένας ελαιοπαραγωγός νομός , αφού μεταφράζεται σε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στη "Φ" ο πρόεδρος της ένωσης του νομού  κ. Κώστας Κατσούλης καθώς, όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 30.000 τόνους ελαιολάδου, ενώ πρόπερσι ήταν 65.000. 

Πέραν των άσχημων καιρικών συνθηκών και κυρίως του παγετού, ιδιαίτερα καθοριστική για τη μείωση της παραγωγής-η οποία φέτος αναμενόταν πολύ καλή-ήταν η εξάπλωση της δακοπροσβολής και λόγω αυτής, μια σειράς ασθενειών με πρώτη το γλοιοσπόριο. Οι ειδικοί εφιστούν από τώρα την προσοχή στους παραγωγούς, τονίζοντας πως πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα, με την Ένωση Μεσσηνίας να ξεκινά από τώρα τις δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης. Αρχής γενομένης από την περασμένη Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν επτά συνολικά ενημερωτικές ημερίδες με τη συμμετοχή πολλών ειδικών, τόσο για τις ασθένειες, όσο και για το βιολογικό προϊόν, τη χρήση φαρμάκων και τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη.

"Ξεκινάμε σήμερα από τη Μεσσήνη την ενημέρωση των παραγωγών για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα και φυσικά και για τις ασθένειες οι οποίες φέτος έφεραν αυτό υτο πολύ άσχημο αποτέλεσμα" δήλωσε ο κ. Κατσούλης.

Όπως και να έχει πάντως, το γεγονός είναι πως αυτό το φετινό με το ελαιόλαδο, ήταν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στην ήδη προβληματική και χτυπημένη από την οικονομική κρίσηΜεσσηνιακή οικονομία.Ετοιμάζεται το 5ο Καλαματιανό καρναβάλιΣτις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει φέτος η έναρξη των εκδηλώσεων για το φετινό 5ο Καλαματιανό καρναβάλι. Ήδη μάλιστα η προετοιμασία των γκρουπ που έχουν δηλώσει συμμετοχή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και η πρώτη συγκέντρωση και παρουσίαση, του δημοφιλούς και ανερχόμενου αυτού καρναβαλιού που διαφημίζει την πόλη μας, γίνεται στο πνευματικό κέντρο Καλαμάτας από όπου και το παρακάτω βίντεο...

Ισχυρός σεισμός στην Καλαμάτα


Ισχυρός σεισμός με έντονο βουητό σημειώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι και έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Το μέγεθός του ήταν 4 ρίχτερ, το επίκεντρο στην περιοχή του Ταυγέτου και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Αν και ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός, είχε μικρή διάρκεια και προκάλεσε κάποια ανησυχία, αλλά δεν αναφέρονται καθόλου ζημιές.

Στην γιαγιά του στην Καλαμάτα η επιμέλεια του εξάχρονου γιού της Πόλας Ρούπα

Στη γιαγιά του, που διαμένει στην πόλη μας, την Καλαμάτα παραδίδεται ο εξάχρονος γιος των αριστερών ληστοσυμμοριτών Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη με πρόσφατη διάταξη της εισαγγελέως ανηλίκων. Η εισαγγελέας, αφού μελέτησε τις εκθέσεις των ειδικών, κρίνει ότι την επιμέλεια του 6χρονου πρέπει να αναλάβει μόνο η μητέρας της κρατούμενης και όχι και η αδελφή της (η οποία προφανώς είναι μία από τα ίδια), όπως είχε αιτηθεί αρχικά.
Νομίζουμε πάντως πως ήταν μια μάλλον χατιρική απόφαση του καθεστώτος (μετά από την πίεση που ασκήθηκε) προς τους συμμορίτες, αφού η απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού θα έπρεπε φυσιολογικά να εκδοθεί αργότερα από δικαστήριο, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.


Πρωτοχρονιά στην ΚαλαμάταΔείτε από το δελτίο ειδήσεων του BEST TV εκτεταμένα στιγμιότυπα γενικά από τον εορτασμό της έλευσης του νέου έτους στην πόλη της Καλαμάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: